Talentovana Lamija iz Brčkog otvorila prvu samostalnu izložbu radova

Lamija je odlična učenica trećeg razreda Gimnazije “Vaso Pelagić” u Brčkom.


Foto: Federalna.ba

U organizaciji Fondacije “Legat Ekmečić” u Galeriji Doma “Islahijet” u Brčkom otvorena je prva samostalna izložba radova sedamnaestogodišnje umjetnice Lamije Tokić pod nazivom “Mojih prvih 50 portreta”.

– Izložba se sastoji od 50 portreta poznatih ličnosti koje su na mene ostavili snažan utisak kroz moj život i ovo volim da radim kao hobi, a olovka mi je najomiljenije igračka, istakla je umjetnica Lamija Tokić.

Ona već drugu godinu uspješno pohađa likovnu radionicu “Legata Ekmečić” i odlična je učenica trećeg razreda Gimnazije “Vaso Pelagić” u Brčkom.

Kaže da su među portretima koje je uradila izložena i dva koja su urađena posebnom tehnikom, a na kojima je i njena sestra.

– Portreti su rađeni u serijalu i nizu od dvije godine, rađeni su crtačkom tehnikom, kombinovano sa grafitnom i olovkom u boji te rapidografom uz vješte elemete hiperrealizma, rekla je Selma Martinović, voditeljica srednje grupe likovne radionice “Legata Ekmečić”.

– Radi se o nevjerovatnom talentu i od samog početka ona je vrlo odgovorno pristupila rješavanju svih likovnih problema te je došla do nivoa da sama izlaže svoje radove, istakla je Martinović.

Ona je na otvranju izložbe dodala, da iako simbolično prikazan brojem, ovo nije cjelokupan opus djela koja je u proteklom periodu talentovana umjetnica uradila i to samo govori o kakvom produktivnom umjetniku je riječ. Portreti koji se mogu vidjeti i koji su izloženi su rađeni na manjem formatu papira, piše Federalna.ba.