Takmičenje “Napiši pismo članu porodice o svom iskustvu s Covid-19” izazvalo nezadovoljstvo u BiH

Dio građana temu ovog đačkog takmičenja smatra neprimjerenom. Šta vi mislite o tome?


Foto: Envato
Foto: Envato

Đačko takmičenje “Napiši pismo članu porodice o svom iskustvu s Covid-19” je izazvalo nezadovoljstvo kod dijela javnosti u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja u Kantonu Sarajevo Saudin Sivro je na Facebooku objavio dokumente konkursa za takmičenje u organizaciji Svjetskog poštanskog saveza.

Kao što je priloženo na dokumentima, riječ je o 50. Međunarodnom takmičenju u pisanju pisama za mlade u kojima mogu učestvovati osobe do 15 godina starosti.

U dopisu Federalnog ministarstva obrazovanja nauke i mladih svim kantonalnim resornim ministarstvima je navedeno da je cilj Svjetskog poštanskog saveza da na ovaj način omogući mladima da se izraze i upoznaju koliko su važne poštanske usluge, prenosi Klix.ba.

https://www.facebook.com/saudinsivro/posts/10221352188966701

Najbolje pismo će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na međunarodnom takmičenju. Istaknuto je da će tri prvoplasirana učenika biti novčano nagrađeni s 300 KM, 200 KM i 100 KM, kao i pametnim mobitelima. Njihovi nastavnici maternjeg jezika bit će nagrađeni sa 100 KM.

Učenici koji zauzmu od četvrtog do 10. mjesta bit će nagrađeni bežičnim slušalicama, a osigurane su nagrade iznenađenja i posebna nagrada za najkreativniji rad.

U organizaciji takmičenja učestvuju sva tri poštanska operatera u Bosni i Hercegovini.

Dio građana temu smatra neprimjerenom

Sivro je također komentarisao ovo takmičenje.

 – Ima li ko da u Ministarstvu i svim ministarstvima, a pogotovo Federalnom ministarstvu i inim mudracima i stručnjacima uputi sugestiju zbog nagradne teme i pita ih: Kako će se sa tom temom ‘nositi’ učenice i učenici koji su u pandemiji zbog koronavirusa ostali bez majke, oca, djeda, nane i nekog drugog bliskog srodnika zbog COVID-a? Ili je do mene, napisao je na Facebooku.

S njim je saglasan dio građana smatrajući da je ova tema neprimjerena za pisanje đačkog pisma.