Sve manje studenata u regiji: Skupe školarine, ali i stanovanje

Zbog visokih cijena stanova i školarina u Bosni i Hercegovini, Srbiji i drugim zemljama regije, sve više studenata odustaje od studiranja jer nema dovoljno novca.


Pokret slobodnih građana Srbije pokrenuo je projekat Studentski grad s nadom da bi se ova ideja mogla proširiti i na druge države, a sve s ciljem kako bi se studentima olakšalo školovanje, ali i kako bi mlade zadržali, piše STUDOMAT.

Vladmir Pajić kaže kako bi ovaj veliki investicijski projekat u Beogradu trebao da zbrine 4.500 studenata, da ima dva kampusa – jedan za regularne studente i jedan za parove s djecom. Tu će biti i kulturni centar, biblioteka, kantina, teretane – sve što je studentima potrebno.

– Mi smo željeli ovo predstaviti građanima i kada budemo imali prilike posvetit ćemo se ovom projektu. Cijene školarina su rasle kako bi se usaglasile s velikom inflacijom. Cijene stanova su u posljednje dvije godine najviše zbog rata u Ukrajini i stanovi koji su koštali 200-250 eura u Beogradu sada koštaju i do 700 eura, a na periferiji Beograda stanovi nisu uslovni za studente koji ovdje dođu zbog katastrofalnog stanja s javnim prevozom, rekao je Pajić za N1.

Pokret slobodnih građana Srbije iznio je poražavajuće podatke o padu broja studenata u BiH, Hrvatskoj i Srbiji. Hrvatska je sa 166.000 spala na 155.000.

– U Hrvatskoj je pad od 10.000 pisanih studenata. U BiH je najdramatičniji pad. Izgubili su oko 20.000 studenata u proteklih pet godina, to sukcesivno opada. Srbija je na istom broju, ali je povećan broj stanovništva. Ima oko 20.000 manje studenata nego ranije, ali je 10.000 diplomiralo manje nego ranije. Vidimo ozbiljan kolaps sistema i u Srbiji i u regionu. Studentski dom nije jedini način, ali će doprinijeti da studiranje bude lakše, sigurnije i izvjesnije u godinama koje dolaze, rekao je Pajić.

Studenti u hrvatskim gradovima su se nedavno izborili i za to da im se plaćaju subvencije za smještaj. Tako će većina onih koji nisu uspjeli dobiti smještaj u studentskim domovima, dobiti subvencije za privatni smještaj. Za sada takvih inicijativa u Bosni i Hercegovini nema.