Svaki deseti učenik puši e-cigarete: Ljekari upozoravaju na novu vrstu upale pluća

Upotreba e-cigareta među mladom populacijom je u porastu.


Svaki deseti učenik puši e-cigarete, a i da ljekari upozoravaju da uzrokuju novu vrstu upale pluća.

 – Wiip pušim u školi pod odmorom, a nekad i pod satom kad odem na WC. To me zabavlja i ne mislim da radim nešto posebno loše. Deset nas u razredu puši…, priča uz osmijeh 12-godišnja učenica sedmog razreda jedne zagrebačke škole iz centra.

Njena prijateljica potvrđuje sve.

Kažu da ‘cure puše više nego dečki jer je to trend’. Ako neko nema svoj wiip onda ga dijele, ali očekuju da im drugi put vrate. Wiip, unatoč zabrani prodaje za maloljetnike, kupuju bez problema.

 – Malo mi bude neugodno kupiti ih pa zamolim nekog od prijatelja tko izgleda starije. Na kioscima ih se lako kupi, gotovo niko ne provjerava. Roditelji nijednog učenika od njih desetak ne znaju za njihovu naviku jer se lako skrije, navodi Dnevnik.

 – Možeš ga sakriti u torbi, u ormar s robom, u jastučnicu. Na Tik Toku ima dobrih ideja”, kaže 13-godišnjakinja iz novozagrebačkog Travnog, koja je, kao i svi ostali sagovornici, iznimno upućena u sve o e-cigaretama. Njena prijateljica kaže da je jedna od rijetkih u razredu koja ne puši, jer joj je ‘glupo raditi nešto samo zašto što svi rade’. “Jesu štetne, ali ništa posebno. To je prenapuhano, govori odlučno.

 – Nikako se ne može reći da e-cigarete nisu štetne, naglašava pak epidemiologinja doc. dr. sc. Dijana Mayer, Voditeljica odjela za praćenje i unaprjeđenje zdravlja školske djece i mladih u Službi za školsku medicinu, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti HZJZ-a.

Navodi da je upotrebe e-cigareta među mladom populacijom u porastu, piše Jutarnji list.