Sva djeca sa liste JU “Djeca Sarajeva” dobivaju 100 KM subvencije od Vlade KS

Vlada za ovu namjenu značajno povećava izdvajanje budžetskih sredstava.


Kids in kindergarten
Ilustracija: Envato

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjem zasjedanju donijela Odluku o sufinansiranju boravka djece u predškolskim ustanovama na području Kantona Sarajevo, sa liste čekanja Javne ustanove “Djeca Sarajeva“ za školsku 2021/2022. godinu, prenosi Klix.

Odlukom se utvrđuje sufinansiranje boravka djece u predškolskim ustanovama na području Kantona Sarajevo, sa navedene liste, u mjesečnom neto iznosu od 100 KM po jednom djetetu.

 – Sufinansiranjem će biti obuhvaćeno svako dijete na listi čekanja, iako je broj djece ove godine dosegao blizu 3.000, objasnila je ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović.

Dodala je i kako je pojedinačni iznos smanjen, jer je ovom odlukom pravo na sufinansiranje prošireno na još 2.000 mališana u odnosu na 2020/21. godinu, koliko ih je dodatno uvršteno na pomenutu listu čekanja u ovoj godini.

Kako je istakao premijer KS Edin Forto, Vlada za ovu namjenu značajno povećava izdvajanje budžetskih sredstava kako bi omogućila svoj zainteresiranoj i prijavljenoj djeci sa ove liste da borave u predškolskim ustanovama.

Ministrica Hota – Muminović je utvrdila dinamiku kroz kalendar aktivnosti kako bi sufinansiranje boravka djece u predškolskim ustanovama krenulo na vrijeme i s početkom školske 2021/22. godine.