Super mama modernog doba se može biti bez stresa

Mame u većini slučajeva stavljaju svoju porodicu i njihove potrebe ispred svojih.


Nije rijedak slučaj da vidite kako mama hrani bebu, dok se igra sa starijim djetetom, razgovara s mužem i pogledom provjerava ručak koji se kuha na šporetu. Mame su jako ponosne na ovo.

U konstantnoj brizi i mislima o djeci, braku, poslu, kući, hrani, pospremanju stana, pranju veša, lista ide dalje i dalje (nema toliko prostora za nabrajanje), mame često zaborave na sebe i svoje zdravlje, piše predskolska.ba.

Mame u većini slučajeva stavljaju svoju porodicu i njihove potrebe ispred svojih. Možda je bolje reći, da one jednostavno u svoj toj trci zaborave na sebe i svoje potrebe. To itekako može ostaviti velike posljedice na nju.

Bilo da se radi o mami koja je tek dobila prvo dijete ili ih ima više, jedno je sigurno, manjak vremena je uvijek prisutan. Uvijek u žurbi da obave sve kako treba, obavaljajući nekoliko poslova u isto vrijeme, današnje mame, ni manje ni više, liče na super mame.

Istaživanja su pokazala da žene, za razliku od muškaraca, mogu raditi više poslova u isto vrijeme i da svi poslovi budu besprijekorno urađeni. Mamama ove sposobnosti zlata vrijede. Nije rijedak slučaj da vidite kako mama hrani bebu, dok se igra sa starijim djetetom, razgovara s mužem i pogledom provjerava ručak koji se kuha na šporetu. Mame su jako ponosne na ovo.

Stres je neizbježan

Ipak mame su te koje u najvećoj mjeri podliježu stresu. I nažalost, nesvjesno svoj stres prenose na one do kojih im je najviše stalo. Ponekad zbog manjka podrške i prevelikog tereta koje nose na leđima, a ponekad jer ljubomorno čuvaju svoju titule super mame, pa i po cijenu vlastitog zdravlja. Nije bitno kojoj kategoriji pripadale, mame moraju znati poredati proioritete.

Oprati prozore i obrisati prašinu ne bi trebalo da bude isto važno, kao i provesti kvalitetno vrijeme sa svojom porodicom ili jednostavno odvojiti jedan sat vremena samo za sebe. Sve je više istraživanja koje govore o stresnim mamama i štetnosti istog po pitanju njihovog fizičkog i psihičkog zdravlja. I da kraj ne bude tu, najnovija istraživanja rađena u svijetu govore kako majčin stres direktno utiče i na dijete.

Tačnije, istraživanje “Sva djeca” rađeno u jugoistočnoj Švedskoj, ukazuje na povezanost stresa kod majki i dijabetisa tip-1 kod djece. U istraživanju je učestvovalo 10 000 zdrave djece i njihove majke. Djeci su uzeti uzorci krvi, a majke su odgovarale na opsežne upitnike o stresu i teškim životnim događajima. Kod djece, čije su majke bile izrazito stresne, krv je pokazala visoke nivoe antitjela koja su usko povezana sa dijabetisom.

Šta uraditi

Stres je neizbježan u životu, sa djecom ili bez njih. Najvažnije ga je prepoznati i prihvatiti činjenice koje govore da od njega stradate i vi i vaši najmiliji. Izbaciti ga totalno iz života je nemoguće, ali izbjeći određene situacije koje vode ka njemu je sigurno izvodivo. Da li će te to uraditi tako što će te prepoznati prave prioritete u svom životu i time dobiti više vremene za sebe ili ćete u govoru sa mužem i ostatkom porodice spustiti plašt super mame i pokazati da vam je potrebna pomoć i podrška, zavisi od vas samih. Super mama se može biti i bez stresa.