Stvari koje trebate ponijeti na putovanje s mališanima

Predlažemo vam da napišete listu stvari kako biste bili sigurni šta je sve potrebno za put s djecom.


Bliži se ljeto i sezona godišnjih odmora, kada mnogi kreću na putovanja. Porodični odmor i putovanje s djecom zahtjevaju dodatne pripreme, pogotovo ukoliko su vaša djeca mala.

Lista stvari koje trebate ponijeti je pozamašna te vam preporučujemo da sa pripremama krenete par dana prije polaska da u žurbi ne biste zaboravili nešto važno za ponijeti.

Predlažemo vam da napišete listu stvari kako bi bili sigurni šta je sve potrebno za put s djecom. Pored nezaobilazne odjeće i igračaka, mnogo je sitnica koje ne biste trebali zaboraviti, bilo da je riječ o lijekovima, kozmetici itd.

Ukoliko putujete na more pored ljetne odjeće, ponesite i odjeću za različite vremenske uslove pa čak i nešto dugih rukava. Također, omiljene igračke vaše djece svakako će vam biti olakšanje i na odmoru.

Sredstva za ličnu higijenu i kreme za sunčanje

Na svako putovanje pa tako i odlazak na more potrebna su sredstva za ličnu higijenu, kao i kreme za sunčanje s odgovarajućim zaštitinim faktorom. Također, vlažne i suhe maramice svakako će dobro doći, s obzirom da su djeca sklona dirati stvari koje nisu čiste te ćete često imati potrebu za brisanjem ili pranjem ruku, piše Klix.

Putna apoteka

Uz osnovnu kozmetiku koju nosite sa sobom, kako biste osigurali bezbrižno putovanje, potrebno je pametno isplanirati i sadržaj putne apoteke te je prilagoditi načinu putovanja, ali i željenom odredištu.

Na put svakako ne krećite bez tableta protiv boli i povišene temperature, a za djecu je potreban i sirup, čepići koji su vrlo važni kada dijete povraća ili ima proljev. Također, toplomjer je neizostavni dio prtljaga, jer boravkom na suncu djeca, ali i odrasli mogu dobiti temperaturu.

Prije polaska na put nemojte zaboraviti lijekovi za putovanja, koja se mogu davati djeci starijoj od četiri godina, a uzimaju se pola sata prije puta.

U slučaju upale nosne sluznice uzrokovane prehladom potrebno je imati i kapi ili sprej za nos koji je prilagođen dobi djeteta. Također, nemojte zaboraviti i sterilne komprese, flastere, škarice za saniranje ogrebotina.

Hrana i voda neophodni su tokom putovanja

Nemojte zaboraviti hranu i vodu, najvažnije je ponijeti dovoljno tekućine te pri ruci uvijek imati veliku bocu s vodom, a osim toga svakako ponesite nekoliko bočica čaja ili soka koje vaše dijete inače pije.

Putovanje automobilom uglavnom traje vremenski duže te će vaša djeca sigurno u više navrata tražiti nešto za jest i piti. Stoga pripremite i neku konkretniju, ali praktičnu hranu poput sendviča. Također, kao užina od pomoći će biti i voće, grickalica itd.

Dekice, jastuci, krevetići

Ukoliko je vaše dijete ima manje od godinu dana ili do tri godine, na put ne krećite bez dovoljno pelene, mlijeka u prahu, hape, kašica i hrana prilagođene uzrastu. Također, nemojte zaboraviti flašice, dude, četku za pranje bočica, biljni čaj itd.

Putovanje s malim djetetom zahtjeva i dodatnu opremu kao što su putni krevetići, dekice, jastuci itd. Većina smještanih kapaciteta ne nudi i posebne krvete za bebe, tako da ukoliko ponesete putni krvetić bit ćete opušteniji ako znate da vaša beba spava na sigurnom.