Stručnjak upozorava na opasnosti trampoline: Nepredvidiva je, lako je zadobiti ozljede

Pogledajte koje se opasnosti kriju kod skakanja po trampolini.


Foto: Envato
Foto: Envato

Trampolinu obožavaju klinci, a vesele mu se i odrasli. No iza silne zabave skrivene su i neke opasnosti na koje je odlučio upozoriti Pete Pidcoe iz SAD-a, biomehanički inženjer i sveučilišni profesor Pete Pidcoe koji je šest godina proveo proučavajući trampolinske parkove, upozorava na opasnosti koje se kriju kod skakanja po trampolini.

Fizika skakanja

 – Otkrili smo da se energija prenosi između površina za skakanje na trampolini. To je zaista jedan velika trampolina, rekao je Pete Pidcoe.

Napominje da, budući da je površina toliko nepredvidljiva, lako je zadobiti ozljede.

 – Površina trampoline mijenja visinu. Jesi li ikada zakoračila u prazno? Zamisli tu situaciju na trampolini, rekao je Pete za CBS News. Ljudi, a posebno djeca, mogu polomiti vrat, kičmu i udove kako se sila od pomicanja trampoline prenosi na njihovo tijelo.

Dizajn mnogih trampolina je takav je da se energija od skakača kreće po svim površinama koje odskaču. To može uzrokovati da skokovi udvostruče ili odbiju te se izgubi kontrola i sudare se s drugima, prenosi Miss7.24sata.hr.

Nikad ne skačite zajedno

Pete također upozorava da kada zajedno s djetetom skače roditelj, on može prenijeti ogromnu silu na dijete.

 – Više trampolina povezanih zajedno može stvoriti nesiguran prijenos energije što takvu površinu čini nepredvidivom, zaključio je Pete i to objasnio na primjeru snimke nastale u New Jerseyju, na kojoj je dječak u društvu svog oca skakao po trampolinu, nakon čega je od siline očevog skoka pao i slomio bedrenu kost.

 – To je najduža i najjača kost u vašem tijelu. Potrebno je 400 kilograma kako bi se slomila. S obzirom na to da je riječ o djetetu, vjerovatno pola od toga, oko 200 kilograma. Dakle, otac je skačući prebacio 200 kilograma sile na sina i to strašno velikom brzinom. To je kao da vas netko udari čekićem, objasnio je Pete.

Na opasnosti od skakanja po trampolinu upozorio je i dr. Craig Cook koji je u bolnici liječio stotinjak pacijenata s teškim ozljedama zadobivenim u trampolinskim parkovima.

 – Bilo je tu prijeloma nogu, ruku, kičme, ali i raznih ozljeda glave. Neke su ozljede izgledale poput onih u najgorim prometnim nesrećama, ispričao je dr. Cook, a inženjer Pidcoe još je jednom upozorio roditelje da budu oprezni i ne ostavljaju djecu bez nadzora.