Stručnjaci upozorili: Ovaj predmet za bebe nemojte koristiti na moru i u bazenu

Roditelji i njegovatelji trebali bi biti svjesni da postoji velika opasnost od upotrebe ovog predmeta.


Foto: Envato
Foto: Envato

Odlazak na more s bebom je vrlo zabavan, ali i stresan jer je bebu potrebno dodatno zaštiti od vrućine, vode i sunca.

Postoje brojni predmeti koji se bebama stavljaju oko tijela kako bi mogle biti u vodi, a da ne potonu. Jedan predmet koji roditelji često koriste je ipak sporan, a američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) smatra da ga nikako ne bi trebali koristiti. Radi se o gumenom šlaufu na napuhavanja koji se postavlja oko bebinog vrata.

Nakon što je jedna beba hospitalizirana, a druga umrla zbog korištenja ovog dodatka za plivanje, stručnjaci su izdali upozorenje.

Foto: Envato
Foto: Envato

Naime, neki od ovih dodataka koji su namijenjeni da bebama daju priliku da slobodno plutaju na vodi, prodaju se za bebe stare od samo dvije sedmice.

– Rizici korištenja dječjih šlaufa za vrat uključuju smrt zbog utapanja i gušenja, istegnuća i ozljede bebinog vrata. Bebe s posebnim potrebama, poput onih koje imaju spinu bifidu, mogu biti izložene povećanom riziku od ozbiljnih ozljeda, napisala je FDA u izjavi.

 – Iako FDA vjeruje da su smrt ili ozbiljne ozljede od dječjih šlaufa za vrat rijetke, pružatelji zdravstvenih usluga, roditelji i njegovatelji trebali bi biti svjesni da rizik ipak postoji. Također je moguće da neki slučajevi nisu prijavljeni nadležnom tijelu, istaknuli su.

 – Premda neke tvrtke reklamiraju ove dodatke za bebe, FDA nije dala ovim predmetima dopuštenje ili odobrenje za korištenje, napisala je vladina organizacija u izjavi.