Stručnjaci tvrde da ne postoji dokaz da se koronavirus brže širi u školama

Škole ne igraju veliku ulogu u širenju korona virusa, pokazala je najnovija studija provedena u Velikoj Britaniji.


Foto: Envato

Škole ne igraju veliku ulogu u širenju korona virusa, pokazala je najnovija studija provedena u Velikoj Britaniji a koja je obuhvatala rad školskih ustanova i odsustvo učenika tokom pandemije.

Tim Univerziteta u Warwicku je analizirao odsustvo koje je uzrokovano Covidom tokom jesenskog dijela ove školske godine u školama širom Engleske, prenosi BBC.

Izostanci su se podudarali sa stopom infekcije u široj zajednici bez dokaza koji su ukazivali na to da su škole bile glavni pokretač novih slučajeva zaraze.

Od početka januara ove godine, kada je zemlja po drugi put u potpunosti zatvorena, osnovne i srednje škole su ponudile učenje na daljinu za većinu učenika. Ranjive kategorije i djeca radnika u ključnim profesijama imali su šansu da pohađaju nastavu na licu mjesta.

Za sada, nacija još uvijek čeka odluku premijera Borisa Johnsona o tome da li će se i kada škole opet otvoriti. Trenutne mjere na snazi su najmanje do 8. marta.

Istraživači Univerziteta u Warwicku kažu da odluka o školama mora biti politička, uzimajući u obzir socijalne i obrazovne koristi vraćanja djece u učionicu kao i potencijalne štete od Covida.

Djeca se mogu zaraziti i širiti koronavirus, ali vjerojatno neće jako oboliti, dodaju. Studija nije uspjela utvrditi jesu li zaraženo osoblje ili učenici pokupili virus u školskom okruženju.

Istraživač dr. Mike Tildesley rekao je kako oni ne negiraju rizik ali da jednostavno ne postoji dovoljno dokaza.

 – Potreban je oprezan pristup, istakao je.

S druge strane, istraživanje je pokazalo kako su izostanci vezani za Covid bili rjeđi u osnovnim školama nego u srednjim. Prošlog decembra u širem području Londona je zabilježen značajni broj infekcija korona virusom, što se moglo povezati s pojavom novog soja virusa koji je originalno detektiran u Kentu.

Dr. Tildesley smatra da će konačna odluka o povratku u škole biti politička. I u Agenciji za javno zdravstvo kažu kako širenje zaraze u školama postoji, ali u malom omjeru.

Profesorica Sarah Lewis, stručnjakinja za epidemiologiju sa Univerziteta u Bristolu, pojasnila je na temelju dostpunih podataka da se čini da se slučajevi u zajednici prelijevaju u škole, a ne obrnuto.