Strabizam: Pomoću posebnih naočala za vid problem se može riješiti za vrijeme vrtićke dobi

Oftalmolog objašnjava opcije kako se strabizam kod djece može liječiti.


Strabizam je poremećaj razvoja vida koji je uzrokovan neusklađenošću očiju, poremećaj položaja ili pokretljivosti očiju kod kojeg oba oka nemaju zajednički smjer gledanja, a najčešće se razvija u djetinjstvu. Prema podacima Američkog udruženja pedijatara oftalmologa, čak 4% djece u Americi pati od ovog stanja, prenose djecjaposla.com.

Oftalmolog Bojan Kozomara objašnjava opcije kako se strabizam kod djece može liječiti

Kod djece je strabizam najčešće prirođen ili se razvija u ranoj dječjoj dobi, ali može nastati i kod mehaničkih povreda i različitih neuroloških i internističkih bolesti. Oftalmolog Bojan Kozomara u nastavku objašnjava što to stanje može donijeti, ali i opcije kada je u pitanju liječenje.

 – Da biste malo bolje razumijeli strabizam važno je da znate da u ljudskom tijelu postoji šest mišića koji kontroliraju pokrete oka i daju mu određenu podršku. Ti mišići su isto tako zaslužni za održavanje koordinacije oka i balansa između očiju. Ukoliko ti mišići ne rade onako kako bi trebalo može se razviti strabizam – jedno oko može gledati u malo drugačijem smjeru od drugog i na taj način se mozgu šalju dvije različite slike, pojasnio je Kozomara.

Dodao je da to na mozak može imati prilično zbunjujuće djelovanje, točnije može uzrokovati da mozak na neki način ignorira sliku koju šalje slabije oko.

 – Strabizam je veoma česta pojava među djecom, a može se javiti kao komplikacija uzrokovana nekim drugim stanjima kao što su cerebralna paraliza, Down sindrom ili hidrocefalus, kazao je Kozomara.

Šta uzrokuje strabizam?

Ovaj problem treba shvatiti ozbiljno jer ukoliko se na vrijeme ne napravi korekcija može doći do gubitka vida na slabijem oku. Uzrok strabizma kod djece još uvijek nije u potpunosti poznat, ali ono što se zna jeste da je infantilna ezotropija vrsta strabizma koji se najčešće pojavljuje kod beba tokom prve godine života.

 – Infantilna ezotropija je u većini slučajeva nasljedna i često je potrebna korekcija kirurškim putem. S druge strane stečena ezotropija se javlja kod djece obično između druge i pete godine života, a u većini slučajeva se može korigirati pomoću posebnih naočala za vid, ispričao je dr. Kozomara.

Kako se postavlja dijagnoza?

Da bi se spriječio gubitak vida najvažnija je rana dijagnoza i terapija. Ako primijetite neke od simptoma veoma je važno da čim prije zakažete termin kod oftalmologa koji će obaviti niz testiranja kako bi utvrdio opće stanje očiju, a neki od testova mogu podrazumijevati:

  • Test refleksa rožnice na svjetlost za strabizam.
  • Test oštrine vida kako bi se utvrdilo da li dijete može čitati s određene udaljenosti.
  • Test pokrivanja i otkrivanja oka kako bi se utvrdilo kretanje oka i prisutnost određenih odstupanja.
  • Pregled mrežnica za ispitivanje stražnje strane oka.

Sasvim je normalno da novorođenčad imaju razrooke oči, ali ukoliko se stanje ne promijeni ni nakon tri mjeseca starosti, trebalo bi zakazati pregled kod doktora. Djecu bi na prvi pregled kod oftalmologa trebalo odvesti prije navršene treće godine života.

Kako se liječi strabizam?

Terapija za liječenje strabizma zavisi od vrste strabizma, uzroka i od toga koliko je stanje uznapredovalo. Ako je razrokost nastala zbog „lijenog oka“ oftalmolog će možda, propisati nošenje flastera preko snažnijeg oka kako bi potaknuli mišiće slabijeg oka da bolje rade. Uz to, tu su i kapi za oči koje će na neki način zamagliti vid na snažnijem oku. Još jedan od tretmana koji se koristi su i injekcije botoxa koje na neki način oslabljuju mišiće koji uzrokuju okretanje oka.

Drugi potencijalni tretmani za razrokost mogu uključivati:

  • Vježbe za oči
  • Korektivne leće ili naočale
  • Operacije određenih mišića oka koja se preporučuje kada korektivna sočivaleće nisu dala dobre rezultate
  • Dvije vježbe za stariju djecu

Pored lijekova i tretmana koje će vam propisati oftalmolog, možete uvijek isprobati i posebne vježbe koje bi mogle biti od pomoći da se uspješno riješite strabizma ili da ga popravite.

Vježbe s olovkom

Uzmite olovku i držite je ispred sebe u ravno ispruženoj ruci, fokusirajte vid na gumicu ili na slova koja se nalaze na olovci. Polako pomjerajte olovku prema nosu i pokušajte što duže biti fokusirani na natpis koji se nalazi na olovci.

Brokove niti

Švicarski optometričar Frederik Brok razvio je vježbu čiji glavni cilj je poboljšanje koordinacije oka. Za ovu vježbu bit će vam potreban konac dužine oko 1.5 metar i tri perlice različitih boja. Jedan kraj konca zavežite za stolicu i postavite perlice tako da budu na jednakoj udaljenosti jedna od druge. Drugi kraj zategnite i držite ga sasvim u blizini nosa.

Tokom vježbe trebalo bi da mijenjate fokus od jedne, druge do treće perlice i da primijetite određeni šablon – perlica na koju ste fokusirani će se pojaviti na presjeku dvije identične niti, dok ćete druge dvije perlice vidjeti duplo i na taj način će se formirati znak X. Ako vam se presjek znaka X ne javlja tačno na sredini perlice na koju ste fokusirani već ispred ili iza, znači da niste dobro odradili vježbu. Potrudite se da X dobijete na svim perlicama, osim na onoj koja je najviše udaljena jer će se iz nje formirati znak V.

Može li se strabizam izliječiti laserskom operacijom?

Tradicionalno, laserska operacija oka ne može ispraviti razrokost, jer operacija strabizma uključuje zamjenu mišića oko oka, a to se pomoću laserske operacije ne može uraditi. S druge strane, s obzirom na napredak tehnologije laserska operacija može pomoći kod ispravljanja dvostrukog vida uzrokovanim strabizmom.

 – Do dvostrukog vida dolazi zato što oči nisu pravilno poravnate i zato mozak prima dvije različite slike od svakog oka. U ovoj situaciji, kao što sam već napisao, pacijent može nositi flaster preko jednog oka. Laserska operacija, u ovom slučaju, se može koristiti tako što će ppoticati dominantno oko da se fokusira na daljinu, a ono slabije na blizinu, a to je nešto što čovjeku daje prikaz samo jedne slike, zaključio je dr. Kozomara.