Stotine učenika na putovanju četiri dana kroz BiH: “Od rata do mira”

Riječ je o projektu Vlade Kantona Sarajevo, a ideja je da se za četiri dana putovanja učenici upoznaju sa raznim dijelovima Bosne i Hercegovine.


Foto: TVSA

Učenici prvih razreda srednjih škola Kantona Sarajevo borave na četverodnevnom studijskom putovanju “Od rata do mira” koje realizira Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS, prema kojem će posjetitit centralni, sjeverni i zapadni dio naše zemlje, piše TVSA.

Prema planu putovanja, učenici će posjetiti Fojnicu, Vitez, Jajce, Bihać, Cazin, Veliku Kladušu, Bužim, Bihać, Prijedor, Vlašić i Travnik.

Učenicima su se na putovanju pridružili i premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović, koji su istakli da je opredjeljenje Vlade KS ulaganje u mlade i obrazovanje.

Ovo je novi učenički standard. Želimo učenicima pružiti najbolje mogućnosti da bi sutra mogli očekivati svjetliju budućnost za BiH i naše društvo. Ako učenicima budemo pružali dobre prilike, programe, projekte, školsku infrastrukturu i opremu, sigurni smo da ćemo kreirati ambijent koji će za njih biti poticajan da rade na svom ličnom i profesionalnom razvoju, rekla je ministrica Hota-Muminović i dodala da će učenici imati priliku da se upoznaju s prirodnim i historijskim ljepotama naše zemlje.

Studijska posjeta “Od rata do mira” jedna je od 14 programskih aktivnosti koje su registrirane u oblasti posebnog programa “Kultura sjećanja”, a protežu se od vrtića pa sve do kraja srednje škole.

Premijer Uk naglasio je da se radi o jednom od bitnijih projekata, jer je opredjeljenje Vlade KS ulaganje u mlade i obrazovanje, kroz infrastrukturu, opremanje škola, ulaganje u nastavnike.

Ovaj studijski program koji traje od ove školske godine, a naša namjera je da se on proširi u narednim godinama i na druge krajeve BiH, kako bi učenici tokom srednjoškolskog obrazovanje obišli sve krajeve naše zemlje. To je najbolji način da upoznaju ljepote naše domovine, rekao je premijer Uk.