Što mamu može zbuniti ako ima sina: Sedam najčešćih problema s dječjim penisom i kako ih riješiti

Ovo je sedam najčešćih problema s dječjim penisom, a evo i kako ih riješiti.


Ako ste mama muškog djeteta, neke vas stvari vjerovatno zbunjuju, pogotovo vezano uz njegu i brigu o spolovilu. No vaše dijete može imati problema sa svojom ‘muškosti’, a vi biste trebali prepoznati treba li vam stručna pomoć ili je riječ o nečem bezopasnom, kao što je iritacija.

Za mame je jedna od zbunjujućih tema briga o penisu bebe i djeteta budući da, iako su neke činjenice o muškom spolovilu općepoznate, kad je riječ o praksi, ipak su kao žene upućenije u njegu i brigu o djevojčicama. Dakle, na što treba paziti i kada potražiti ljekarski savjet i pomoć. Evo najčešćih problema koje dječaci mogu imati kad je riječ o njihovoj ‘muškosti’.

1. Ako se dijete ozlijedi…

Dječaci su puni energije i uglavnom stalno jurcaju, trče, penju se, voze romobile, bicikliće… To neminovno za sobom povlači i neke nezgode tokom kojih može nadrapati i njihov ‘pišulinac’. Stoga, često može doći do modrica, ali i manje boli. Međutim, ako nije došlo do nagnječenja ili otvorene rane, nije odmah potrebna liječnička pomoć (isto vrijedi i za testise i skrotum), pišu Roditelji.hr.

2. Crvenilo

Ako se na glaviću penisa pojavi crvenilo, u većini je slučajeva riječ o iritaciji prouzročenoj pelenom, koja je ostavljena predugo, trljanjem vlažnih kupaćih gaćica ili o iritaciji zbog ostataka sapuna u prepuciju. Da biste to spriječili, uvijek pažljivo isperite dječije spolovilo (ili mu, ako je dijete starije, pokažite kako da to učiniti), redovno mijenjajte pelene i, nakon kupanja, redovno presvlačenje u suhe kupaće gaćice. Drugi je uzrok crvenila balanitis, odnosno infekcija koju i djeca mogu dobiti, a riječ je o upali završnog dijela penisa popraćenoj boli, nelagodom i crvenilom. Ljekar će preporučiti kremu, a mogu pomoći i tople kupke. Ako sumnjate, potražite pomoć liječnika.

3. Svrbež ili osip

Ako se vaše dijete žali da ga svrbi penis ili da mu se pojavio opis, uzroci mogu biti različiti, od ubod neke bubice tokom ljetnih mjeseci jednostavnog pelenskog osipa (ako je dijete u peleni) ili osipa zbog vrućine, pa do iritacije prouzrokovane šamponom ili losionom za tijelo, deterdžentom… Kod male djece uzrok mogu biti i nečiste ruke (a klinci se često znaju igrati svojim spolovilom) pa ih potaknite da redovno peru ruke. Ako svrbež ili osip ne prolaze, savjetujte se s ljekarom.

4. Infekcija urinarnog trakta

Infekcije urinarnog trakta česta su pojava kod djece u prvoj godini života. Jedan od razloga je što se prepucij nije još u potpunosti odvojio od glavića pa se bakterije mogu zadržati pod kožicom i potom ući u mokraćni sistem. Simptomi koji ukazuju na infekciju su povišena temperatura, razdražljivost, bol pri mokrenju, smanjen apetit i mokraća s izraženim neugodnim mirisom. Ako sumnjate na infekciju urinarnog trakta, odmah se obratite ljekaru jer, ako se ne liječi (posebno kod beba) može prouzročiti oštećenje bubrega. Učinkovito se liječi antibioticima i prolazi vrlo brzo.

5. Bolni prepucij

Prepucij je sloj kože koji prekriva glavić penisa i pričvršćen je od rođenja. Kožica će tokom razvoja i rasta djeteta odvaja pa se može prevlačiti. Obično, postane mobilna do druge godine života, iako se taj proces kod nekih dječaka može produžiti.

U slučaju sporijeg odvajanja liječnici preporučuju ‘vježbanje’ kožice tokom kupanja, odnosno da dječaci sami prevlače kožicu.

6. Ako se prepucij ‘zaglavi’

Kod vježbanja prevlačenja kožice može doći do iznimno bolne situacije, da se prepucij zaglavi ‘na pola puta’. Ovo je vrlo bolno i zahtijeva medicinsku pomoć, stoga nemojte zanemariti ovu situaciju. Imajte na umu da će dječacima starijima od tri godine možda biti neugodno priznati što se dogodilo s penisom pa budite obzirni u razgovoru. Ako vidite da vašeg dječaka boli, a on vam ne specificira mjesto boli, nego pokazuje neodređeno mjesto u području prepona, provjerite o čemu je riječ.

7. Fimoza

Opet je riječ o prepuciju, ali ovoga puta govorimo o njegovu suženju i nemogućnosti prevlačenja preko glavića. Ovo stanje najčešće zahtijeva medicinsku pomoć: blaži oblici rješavaju se lokalnim kremama i naglim povlačenjem kožice (što radi hirurg, nikako roditelj), a teži hirurškim zahvatom.

Kada zatražiti pomoć

Ako ste zabrinuti za penis svog sina, razgovarajte s pedijatrom. Simptomi koji traže medicinsku brigu su:

  • otečen i jako crven penis
  • iz penisa izlazi krvavi ili gnojni iscjedak
  • plakanje ili je uznemirenost tokom mokrenja (posebno ako ima i temperaturu)
  • prepucij se zaglavio i ne može se vratiti preko glavića penisa.