Šta kaže Vijeće roditelja Kantona Sarajevo o skraćenju časa na 40 minuta?

Glasanje je organizovano putem Vibera u svim školama Kantona Sarajevo.


Foto: Envato
Foto: Školski.ba / Envato

Nakon upita Ministarstva obrazovanja KS o mišljenju Udruženja Vijeće roditelja učenika osnovnih i srednjih škola o skraćenju nastavnog časa na 40 minuta, većina se izjasnila protiv ove izmjene.

Glasanje je organizovano putem Vibera u svim školama Kantona Sarajevo, a anketno pitanje se odnosilo na prijedlog Ministarstva obrazovanja da se trajanje školskog časa skrati sa dosadašnjih 45 na 40 minuta, prenosi Klix.ba.

U anketi je učestvovalo 10.969 roditelja učenika iz 67 škola Kantona Sarajevo.

Ministrica predložila da školski čas u Sarajevu bude skraćen na 40 minuta

Od svih učesnika ankete, 33 posto je glasalo za nove izmjene, 44 posto je glasalo protiv. Od ostalih, četiri posto se djelimično složilo, dok se 18 posto izjasnilo da smatraju da treba uključiti struku da obrazloži pozitivnu i negativnu stranu prijedloga. Ostalih 3 posto je glasalo za dostavljanje više informacija.

Iz Vijeća roditelja su poručili da se iz rezultata ankete jasno vidi da je većina roditelja protiv skraćivanja nastavnog časa te da u anketu nisu bili uključene škole u kojima čas traje 40 minuta, a to su Mjedenica i Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju.

 – Trajanje časa 45 minuta je pretpostavljamo utvrđeno na osnovu urađene studije od strane struke, pa tako ne možemo samo tražiti da se opet urade studije opravdanosti trajanja časova od 40 minuta. Niti ova niti bilo koja odluka koja se tiče obrazovanja naše djece ne može se donositi anketama bez argumenata i uz vremenski rok od dva dana za dostavu mišljenja, naveli su iz Vijeća roditelja KS.