Šta da uradite ako dijete neće da uči?

Da li je vaše dijete zainteresovano za sve drugo osim za učenje? Možda ste pokušali da uradite mnoge stvari, ali još ne vidite rezultate. Ne brinite, budite strpljivi i usmjerite dijete na pravi put.


Alexandra_Koch / Pixabay

U ovoj borbi, mi smo vaši saveznici. Dakle, evo nekoliko savjeta:

Upoznajte interese djeteta – Roditelji treba da upoznaju interese svog djeteta. Ako je dijete zainteresovano za pjevanje, ples ili sport, podržite ga u tome i podstaknite dijete da prikupi što više informacija iz te oblasti. Učenje stvari koje dijete interesuju, omogućava djeci da uopšte bolje uče u školi, prenosi kidsinfo.ba.

Čitajte djetetu – Ako je čitanje djetetu dosadno, pokušajte da čitate i učite sa njim. Prvo pokušajte da zamijenite čitanje, malo vi, pa dijete i da poslije svakog poglavlja ili lekcije, sumirate šta ste pročitali.

Kreativni pristup – Kreativnost može da učini učenje vrlo zanimljivim. Ako je vaše dijete zainteresovano za nauku, zajedno napravite model planeta ili uradite neki eksperiment. Ako međutim voli umjetnost, posjetite zajedno neku predstavu ili izložbu.

Igrice za razmišljanje Šah, sudoku ili rješavanje slagalice – sve ove igre će pomoći djetetu da razvije um.

Proslavite svaki uspjeh – Djeci će biti drago ako slavite njihove uspjehe. Nagradite dijete za dobro urađene zadatke u školi, jer će to dati dobar podsticaj da nastavi dalje. Tokom pauze od učenja recite: “Cheers” i nazdravite čašom svježeg soka.

(Školski.ba)