Šta čuvati, a koje stvari nikako ne ostavljati za iduće dijete?

Koje stvari smijemo koristiti kod druge bebe, a koje ne?


Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Bebe brzo prerastu odjeću pa je nasljeđivanje odjeće česta praksa u porodici i među prijateljima. No, što je s ostalim predmetima, koji, iako nisu u originalnome pakiranju, izgledaju kao da su upravo kupljeni?

Portal babygaga.com istražio je kojih pet stvari možete sačuvati za svoju iduću bebu ili ih nekome pokloniti.

Dječija kadica

Dječiju kadicu najčešće koristimo prvih nekoliko mjeseci djetetovog života. Bebe nisu u stanju same držati glavicu podignutu iznad vode pa je kupati bebu u običnoj kadi nespretno, ali i vrlo rizično. Dječija kadica bebu drži u nagnutom položaju, što je važno i zbog opasnosti od mogućeg utapanja.

Prema VeryWell familly, iako većina roditelja misli da će njihova beba kadicu koristiti duže vrijeme, bebe se u kadici, u pravilu, kupaju do navršenih šest mjeseci. Nakon toga spremne su za prelazak na kupanje u normalnoj kadi. Budući da se dječja kadica tako malo koristi, ona se može koristiti i za drugu bebu. Jedino je upozorenje da kadicu treba dobro osušiti i pravilno čuvati kako se u njoj ne bi razvila plijesan.

Igračkice za kadicu ipak nije preporučljivo čuvati jer, koliko god ih puta oprali, nije ih higijenski poklanjati nekoj drugoj bebi.

Dječija stolica za hranjenje

Stolica za hranjenje neizostavan je dio opreme za bebu. Prema Mommy’s Bundle, kako bi stolica za hranjenje bila sigurna za korištenje, obavezno mora imati pojas za vezanje bebe i pladanj koji čvrsto stoji na mjestu. Važno je da se svi dijelovi mogu lako oprati.

Prije ponovne upotrebe, morate osigurati i da je stolica stabilna te da na njoj nema oštrih dijelova. Dobro pripazite i na to da iz sjedalice ne izlazi pjena za punjenje koju beba lako može staviti u usta.

Dječije igračke

Kad im se rodi prvo dijete, većina je roditelja sklona kupiti ‘brdo’ igračaka. Većina igračaka, međutim, ostaje neiskorištena i skuplja prašinu jer se bebe najčešće igraju samo s nekoliko njih. Mnoge igračke dijete nikada i ne takne.

Prema Pins and Swaddles, igračke je sasvim u redu čuvati i dijeliti. Jedino, dobro provjerite igračku kako na sebi ne bi imala neku pukotinu ili oštar dio na koji bi se beba mogla ozlijediti.

Odjeća

Kako navodi portal The Friendly Fig, sasvim je u redu da se odjeća prenosi s djeteta na dijete jer ju je lako oprati i očistiti prije svake upotrebe. Stoga, sve dok je odjeća u dobrom stanju, bez opuštenih gumbića koje bi dijete moglo progutati, sumnjivih patentnih zatvarača ili mrlja, slobodno je dijelite.

Dječiji krevetić, kolijevka i madrac

Iako će se većina nas složiti s tim da se kolijevka i dječiji krevetić mogu ponovno koristiti, u stručnim se krugovima već duže vrijeme vodi rasprava oko ponovnog korištenja madraca. Prema BBC News, pitanje sigurnosti madraca pojavilo se nakon što su znanstvenici 2002. godine utvrdili da postoji veći rizik od smrti u kolijevci ako dijete spava na madracu koji je već bio korišten.

Zlatno pravilo kojeg bi se roditelji trebali držati, kod odluke hoće li ponovno upotrijebiti madrac koji je već bio korišten, jest koliko je zaprljan prvim korištenjem, koliko je vremena prošlo otkad je bio upotrijebljen i kako je bio pohranjen.

Ako je madrac na sebi imao vodootpornu navlaku i bio dobro uskladišten, We Sleep Well savjetuje da ga možete koristi i tri godine nakon što ga je koristila prva beba.

Dvije stvari koje se nikako ne savjetuju ponovno koristiti:

  • Pumpica za izdajanje i
  • dječje dude (cucle).

Iako se za većinu roditelja to podrazumijeva samo po sebi, nikada nije na odmet ponoviti da iz higijenskih razloga ne poklanjate drugim ženama svoju pumpicu za izdajanje, a nije preporučljivo ni da je sami koristite za drugu bebu. Isto pravilo vrijedi i za dječije dude.