Srednjoškolci iz Goražda snimili video o nekropoli stećaka u Goršić Polju

Srednjoškolci iz Goražda, Runi Baker, Amer Mujezinović i Dino Marevac snimili su kratki video u kojem su na svoj način predstavili Nekropolu stećaka u Goršić Polju kod Goražda koja se nalazi na listi Svjetske baštine UNESCO-a.


Njih trojica su učenici drugog razreda Mješovite srednje škole “Enver Pozderović”, a uz podršku svog profesora historije Adina Hasanovića sa video pričom o nekropoli prijavili su se i na takmičenje “Mladi i naslijeđe” Federalnog ministarstva kulture i sporta.

– Odlučili smo da se prijavimo na javni konkurs “Dani Europskog nasljeđa” jer mi učenici stalno tražimo projekte i javne konkurse da pokažemo našu zainteresovanost za predmete koje ne pohađamo u školi. Od malena se sva trojica bavimo snimanjem videa tako da je ovaj konkurs stvarno bio odlična prilika da pokažemo naše vještine u snimanju videa. Drago nam je što ovakvi konkursi postoje i nadamo se da ćemo imati još prilika. Jer kad smo saznali za ovaj odmah smo počeli istraživati o čemu možemo praviti video. Prošle godine smo poslali video o Rimskom mostu na Kožetinu, ali nažalost nismo imali uspjeha, tako da smo ove godine uradili nešto što smo smatrali važnim za našu državu, zajednicu i nešto što je privlačnije, ispričao je za Klix.ba Runi Baker.

Izbor je pao na Nekropolu Goršić Polje jer, kaže Runi, općenito malo ljudi priča o njoj.

– Mi smo imali priliku prije snimanja da posjetimo nekropolu i shvatili smo koliko je bitna nekropola stećaka u našoj državi. Naravno, veoma je teško prikazati taj osjećaj preko kamere, mnogo je drugačije kada odete i uživo vidite. Osjećaj koji doživite je veoma čudan i specifičan. Tiha je i mirna, ali se nešto osjeća u zraku, neka neopipljiva prisutnost, kaže Runi.

Za mladiće je sam proces snimanja bio jedinstven doživljaj.

– Morali smo se jako dobro organizovati. Svi smo dobili posebne zadatke na kojim smo radili. Spremili smo scenario nekoliko dana prije polaska na nekropolu. Snimili smo sve za dan i smontirali nekoliko dana kasnije. Snimali smo mobitelom. Imali smo mentora, našeg profesora historije Adina Hasanovića koji nam je pomogao u pisanju scenarija i kroz čitav proces pomagao u svakom aspektu. Bilo je jako zanimljivo snimati jer se nekropola nalazi na prekrasnom mjestu, okružena šumom. Kada smo o tome razgovarali sa drugim učenicima mnogo njih je čulo za nekropolu, ali je nisu posjetili. Možda će ovo nekog zainteresovati da je posjeti, jer je mjesto fascinantno, kaže Runi.

Osim toga, mladi smatraju da će video biti motivirajući ne samo za istraživanja ili posjete, već i značajniju brigu i zaštitu ovako značajnih kulturno-historijskih spomenika koji su, nažalost, potpuno zapostavljeni, pa je i na zaštiti nekropole stećaka na Goršić Polju, njenoj afirmaciji i promociji do danas urađeno malo, a slična je situacija i s brojnim spomenicima kulture na ovom području.

Nekropola Goršić Polje, jedna od najvećih u BiH s ukupno 325 stećaka, nacionalnim spomenikom BiH proglašena je 26. oktobra 2010. godine. Na listu Svjetske baštine UNESCO-a upisana je 15. jula 2016. godine, a najviše zasluga za to pripada Udruženju “Kulturna baština” BPK Goražde, koje je u međuvremenu ugašeno.