Srednjoškolci iz cijele BiH o ravnopravnosti spolova i položaju žena u BiH

Alumni Asocijacija Druge gimnazije Sarajevo u saradnji sa švicarskom organizacijom I- platforma: Dijaspora za razvoj Bosne i Hercegovine pokreće projekat pod nazivom Female Alumni Student Training (FAST) koji će se realizovati u periodu od marta do maja 2020. godine. S ciljem identificiranja prepreka i problema u sferi ravnopravnosti spolova, fokus projekta je na zajedničkom prepoznavanju položaja žena i transrodnih osoba u našem društvu, te radu na njihovom osnaživanju.


– Uz predavanja stručnjaka i posjete institucijama, učesnici će imati priliku kroz grupni rad sami istraživati i otkrivati stanje u našoj državi. Kroz projekat FAST želimo pokazati mladima koliko zapravo potencijala imaju da naprave promjene u društvu i da, uz pravi stav i edukaciju, oni direktno doprinose osnaživanju žena i transrodnih osoba u našem društvu, izjavio je Irfan Osmanović, alumnista i voditelj projekta.

FAST će okupiti 50 mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine, učenika Druge gimnazije Sarajevo, Gimnazije Edhem Mulabdić Maglaj, Gimnazije Uskoplje i Gimnazije Sveti Sava Prijedor, koji će učestvovati u radionicama i neformalnim predavanjima na teme usko vezane uz pitanje ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini. Projekat je koncipiran u pet povezanih  cjelina, prva od kojih odvijat će se u Drugoj gimnaziji od 6. do 9. marta.

Prvi dio projekta uključuje predavanja i radionice na temu stereotipa žena, intersekcijske diskriminacije, žena na političkoj sceni, rodnog nasilja, te edukacije za pripremu multimedijalnih i istraživačkih radova koje će učenici realizirati u toku projekta. Uz predavanja, učesnici projekta imat će priliku posjetiti Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, Agenciju za ravnopravnost spolove BiH, te UN Women Bosnia and Herzegovina, kao i sudjelovati u pripremi prikladnog projekta za Dan Žena.