Srednjoškolci i studenti Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore ujedinjeni u odgovoru na klimatske promjene

5. i 6. decembra 2022. godine realizovana je dvodnevna online radionica za srednjoškolce i studente pod nazivom “Izazovi neefikasne potrošnje i održivi potrošački modeli“.


Foto: akta.ba

Posljedice neefikasnog korištenja resursa, konzumerizma i neadekvatnog zbrinjavanja otpada se počinju eksponencijalno manifestovati. U vijestima svakodnevno slušamo i čitamo o zastrašujućim posljedicama neodgovornog ponašanja čovjeka prema okolišu.

Kako navodi Ellen MacArthur Foundation, ukoliko ne počnemo djelovati odmah, do 2050. godine u oceanu će biti više plastičnih flaša nego riba! Iako se čini da čovječanstvo već kasni sa poduzimanjem mjera za ublažavanje klimatskih promjena, a zemlje Zapadnog Balkana uveliko kasne za EU u ovom segmentu, čvrsto vjerujemo da edukacija mladih predstavlja osnovu u borbi za zeleniju budućnost.

Ipak, u zemljama Zapadnog Balkana pojavila se iskra. Vrijeme je za promjene!

U sklopu projekta Mladi ambasadori pozitivnih promjena Zapadnog Balkana, 5. i 6. decembra 2022. godine realizovana je dvodnevna online radionica za srednjoškolce i studente pod nazivom “Izazovi neefikasne potrošnje i održivi potrošački modeli“.

Radionica je okupila 264 učesnika iz 9 srednjih škola i 5 akademskih institucija iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, koji su pored usvajanja teorijskog znanja, imali priliku da praktično primijene naučeno znanje, međusobno diskutuju i zajedno rade na rješavanju problema. Cilj edukacije je osim transfera znanja, i umrežavanje institucija i mladih koji su angažovani u segmentu zaštite životne sredine, te podsticanje učesnika na djelovanje u ovom polju. Radionica je rezultirala novom platformom poznanstava među mladima i otvorila mogućnosti za međusobnu saradnju škola i fakulteta u tri zemlje, prenosi akta.ba.