Srednje škole u jednom dijelu BiH napustilo 485 đaka

"Ovi učenici su sami zaključili kako nemaju kapacitet da dalje nastave školovanje ili ne vide svrhu u tome."


Foto: Envato
Foto: Školski.ba / Envato

U prošloj školskoj godini srednje škole u RS-u je napustilo 485 učenika, i to najčešće zbog ličnih razloga te preseljenja u druga mjesta.

Kako su potvrdili za “Nezavisne novine” iz Ministarstva prosvjete i kulture RS, od tog broja 131 učenik je prešao u drugu školu.

 – Najčešći razlozi koje učenici navode prilikom napuštanja školovanja su preseljenje u druga mjesta, lični razlozi i prelazak u drugu školu, navode iz ovog ministarstva.

Navode da, kada se posmatra procentualno, može se reći da je broj učenika koji napuštaju školovanje konstantan.

 – On je na otprilike istom nivou prethodnih šest godina i taj procenat je oko jedan odsto, dodaju iz Ministarstva. Prema njihovim navodima, oni, ipak, nemaju podatke koje smjerove đaci najčešće napuštaju.

Iz Politehničke škole u Banjaluci su nam potvrdili da su imali ovakve slučajeve te da je prošle godine 17 učenika napustilo školu, i to najčešće iz ličnih razloga, bolesti i slično.

 – Tako je u prvom razredu našu školu napustilo 10 učenika, i to njih šest zbog ličnih razloga, dok su troje prešli u drugu školu, a jedan je imao loš uspjeh, odnosno nije dolazio u školu, rekli su iz ove škole za “Nezavisne novine”.

Kako pojašnjavaju, podaci pokazuju da je četvoro đaka napustilo školu u drugom razredu, te jedan u trećem i dvoje u četvrtom. Takođe, i oni su se, kao i prethodni, na ovaj korak odlučili zbog ličnih razloga te lošeg uspjeha u školi.

Ivan Šijaković, sociolog, kazao je za “Nezavisne novine” da su ovo nepovoljni podaci za obrazovanje u RS u slučaju da se učenici nisu odselili izvan granica ove zemlje.

 – Razloga može biti dosta, a jedan od njih je nestimulativno školovanje koje nema izgrađen pristup da obrazuje sve učenike, kako one dobre, tako i one slabije, dok su se, s druge strane, vjerovatno slabiji đaci odlučili da napuste školu, kazao je Šijaković.

Prema njegovim riječima, možda su i loši porodični odnosi uticali na to da tinejdžeri napuste školu.

 – Nedostatak vaspitne uloge škole svakako može biti jedan od razloga, jer nisu svi đaci podjednako tretirani, a neki su prepušteni da se sami snalaze, naglasio je Šijaković.

Dodaje da je jedan od mogućih razloga napuštanja škola i taj da su ovi učenici sami zaključili kako nemaju kapacitet da dalje nastave školovanje ili ne vide svrhu u tome.