Srednje škole u HNK idu u generalni štrajk

Zahtjevi za generalni štrajk su isplata jednokratne pomoći,povećanje plate za 30 posto, napredovanje u struci (mentor 8%, savjetnik 15%), raspisivanje konkursa na neodređeno, isplata tužbi...


Učionica
Ilustracija: Školski.ba

Na sjednici Središnjeg odbora Sindikata srednjih škola HNK održanoj u petak donesena je Odluka o generalnom štrajku, piše Bljesak.info.

 – Naime, po Zakonu o radu se ne može početi štrajk bez procesa mirenja. Županija je sindikatu dostavila odgovor da nemaju listu miritelja, ali federalno ministarstvo ima tu listu miritelja. Donijeta je Odluka o datumu početka generalnoga štrajka kao i najava štrajka i federalni ministar bi trebao u roku od tri dana imenovati miritelja s federalne liste koji bi pokrenuo proces mirenja, priopćeno je u subotu iz Unije sindikata HNŽ-a.

Ističe se i da je Središnji Odbor glasanjem, kao datum stupanja u generalni štrajk, izglasao 4. septembar 2024. godine.

Iz Unije podsjećaju i da su zahtjevi za generalni štrajk isplata jednokratne pomoći, potom povećanje plaće za 30 posto, napredovanje u struci (mentor 8%, savjetnik 15%), raspisivanje konkursa na neodređeno, isplata tužbi, te mjesečno usklađivanje toplog obroka s prosječnom platom u FBiH.