Sprečavanje nasilja je odgovornost svih sudionika obrazovnog procesa

Učenici su imali priliku da, kroz određene vježbe i zadatke, iskustveno spoznaju kako se osjeća žrtva vršnjačkog nasilja.


Foto: Envato
Foto: Envato

Sprečavanje nasilja je odgovornost svih sudionika obrazovnog procesa, a zauzimajući se za druge, učimo se zauzeti i za sebe. Problemu vršnjačkog nasilja, jasno i glasno, zube su pokazali velikokladuški srednjoškolci.

Na prijedlog učenika, a uz podršku Općine, u Velikoj Kladuši je održana radionica u kojoj su sudjelovali učenici tri srednje škole. Učenici Opće gimnazije te učenici Prve i Druge srednje škole su progovorili o problemu vršnjačkog nasilja.

 – Prije same radionice smo odradili malo istraživanje sa ukupno pet pitanja gdje smo ispitanike pitali da li su bili izloženi nekom nasilju i da li su oni učestvovali u samom tom nasilju. Dosta njih je odgovorilo da uopće nisu sigurni da li je to nasilje što su odradili, kazala je Mihriba Pajazetović, organizatorica.

U radionici pod nazivom „Zbogom nasilje – dobro nam došla tolerancijo“ učestvovala su 32 učenika – kako ističu, ovo je samo jedna u nizu radionica kojom se nastoji povećati svijest o ovom problemu, piše Federalna.ba.

Prema riječima psihologinje Selma Sarajlija, ovakav vid nasilja je, nažalost, češći nego što se može pretpostaviti, no, kako kaže, raduje je što su učenici zainteresirani i voljni o tome razgovarati:

 – Ono što sam ja kroz ovu radionicu najviše htjela apelovati i na šta sam stavljala naglasak jeste upravo to da se djeci omogući sigurna metoda kroz koju bi oni bili zaštićeni prilikom prijavljivanja nasilja i, naravno, da se stavi naglasak na to koje su tačno institucije ili pojedinci kojima se djeca mogu obratiti.

Učenici su imali priliku da, kroz određene vježbe i zadatke, iskustveno spoznaju kako se osjeća žrtva vršnjačkog nasilja. Po okončanju radionice zaključak je bio jasan – vrijeme je da se nasilju kaže zbogom.