Socijalni dan za 20 učenika u Klasu i Vispaku

U saradnji sa Asocijacijom srednjoškolaca u BiH, u prehrambenim industrijama Klas d.d. Sarajevo i Vispak d.d. Visoko realiziran je Socijalni dan. Oko 20 učenika srednjih škola iz Sarajeva i Visokog zamijenilo je na jedan dan svoje školske klupe radnim mjestima u ovim kompanijama, a zarađenim dnevnicama finansirat će realizaciju projekata u svojim lokalnim zajednicama.


Foto: NAP

Tijana Janković, Marina Paštar, Meliha Mednolučanin, Almedina Makić, Damir Đozo, Dalila Prando, Amar Softić, Irfan Jusufović  i Sabrina Husejnagić proveli su dan u Klasu, vrijedno radeći u službama prodaje, marketinga, proizvodnje, pravnih i kadrovskih poslova, računovodstva i finansija, logističke podrške, dok su na istim poslovima u Vispaku to radili Samra Breščić, Aldin Tokmo, Nedim Provalić, Merjem Trako, Adna Šabanović, Lejla Hott, Tarik Omerbegović, Hana Vražalić, Melita Sabljaković i Lamija Hašimović.

– Učešće u Socijalnom danu za nas je bilo veoma zanimljivo i korisno iskustvo. Dobili smo priliku da osjetimo radnu atmosferu i iskusimo praktičnu nastavu, a u isto vrijeme da budemo društveno odgovorni. Zarađeni novac ide u Fond Socijalnog dana i poslužit će nam za poboljšanje statusa srednjoškolaca – realizaciju nekih kreativnih i društveno korisnih ideja. Osim toga, stekli smo potpuno drugačiju percepciju o načinu funkcionisanja jedne proizvodne firme. Drago nam je da smo učestvovali u ovom projektu, kojeg provode mnoge omladinske organizacije u Europi kao što je Italija, Njemačka, Danska, Srbija, Belgija, Norveška, zajednički je stav srednjoškolaca koji su učestvovali u Socijalnom danu.

– Čast nam je što smo dali svoj doprinos realizaciji prvog Socijalnog dana Asocijacije srednjoškolaca u BiH. Opredjeljenje AS Grupacije je ulaganje u obrazovanje mladih ljudi koji će u budućnosti zasigurno vrijedno raditi i graditi bolju Bosnu i Hercegovinu, jer su upravo oni snaga i moć našeg društva, izjavila je Emina Tufekčić, voditeljica projekta na nivou grupacije.

Srednjoškolcima je Socijalni dan bio i dobra prilika da upoznaju različita zanimanja i već sada odluče kojom profesijom bi se voljeli u budućnosti baviti. S druge strane, kompanije koje su otvorile svoja vrata srednjoškolcima dokazale su svoje društveno odgovorno djelovanje.

(NAP)