Školska godina u RS-u počinje 1. septembra

U prve razrede srednjih škola do sada upisano oko 9.440 učenika, dok su prošle godine upisana 9.303.


Foto: Školski.ba / Envato
Foto: Školski.ba / Envato

U školske klupe osnovnih škola u RS-u sjest će oko 8.900 prvačića, dok ih je prošle godine upisano 9.152. U ovoj školskoj godini u planu je uvođenje videonadzora u škole i đačke domove koji ga nemaju, kao i uvođenje školskih policajaca.

Ministrica prosvjete i kulture RS Željka Stojičić rekla je u intrervjuu Srni da će nova školska godina početi 1. septembra i da će Vlada RS obezbijediti besplatne udžbenike za gotovo 50 posto ukupnog broja učenika osnovnih škola.

Stojičić je podsjetila da je u toku sanacija 10 školskih objekata oštećenih u nevremenu koje je RS zadesilo u prethodnom periodu, za šta je vlada obezbijedila dodatnih 635.380 KM.

Ona je izrazila uvjerenje da će ovi radovi biti završeni do početka nove školske godine, te da će nastava početi nesmetano.

 – U školske klupe osnovnih škola sjest će oko 8.900 prvačića, dok ih je prošle godine upisano 9.152. Ovi podaci nisu konačni, a tačne ćemo imati krajem septembra, nakon što nam škole dostave godišnje programe rada, jer se određeni broj učenika upiše i nakon juna, navela je Stojičić.

Ona je dodala da je u prve razrede srednjih škola do sada upisano oko 9.440 učenika, dok su prošle godine upisana 9.303.

Stojičić je napomenula da će besplatne udžbenike dobiti učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola, pobjednici republičkog takmičenja u školskoj 2022/2023. godini, kao i osnovci od petog do devetog razreda koji su treće i naredno dijete u porodici sa troje i više djece.

 – Vlada RS donijela je odluku o povećanju obuhvata djece koja ostvaruju pravo na besplatne udžbenike od petog do devetog razreda, a u skladu s njom biće obezbijeđeni besplatni udžbenici i za korisnike prava na dodatak za pomoć i njegu drugog lica, kao i za djecu korisnike prava na ličnu invalidninu u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti RS, rekla je Stojičić.

Ona je napomenula da će Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS dodatno obezbijediti besplatne udžbenike za odlične učenike iz porodica sa četvoro i više djece, i to za osnovce od petog do devetog razreda.

 – Pozivam i ovom prilikom jedinice lokalnih samouprava da pruže podršku u obezbjeđivanju besplatnih udžbenika za preostalih oko 50 odsto učenika, s obzirom na to da se ova aktivnost posmatra kao jedna od zajedničkih mjera svih nivoa vlasti u oblasti populacione politike, istakla je Stojičić.

Govoreći o novinama za učenike u osnovnim školama, ona je navela da su u novoj školskoj godini digitalizovani sadržaji 32 udžbenika za 36 nastavnih predmeta, od kojih je šest novih digitalnih sadržaja udžbenika.

 – Digitalizovan je sadržaj za udžbenik Digitalni svijet u drugom razredu, Matematiku i Prirodu i društvo u četvrtom razredu, te Srpski jezik i jezičku kulturu, Prirodu i društvo i Engleski jezik u petom razredu, precizirala je Stojičić.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je Ministarstvo, u saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva, uspjelo u proteklom periodu digitalizovati sadržaje udžbenika od prvog do petog razreda gotovo u potpunosti.

 – Ovu aktivnost prati i infrastrukturno opremanje osnovnih i srednjih škola IKT opremom. Tako da su područna odjeljenja osnovnih škola opremljena u prvoj polovini godine sa 475 laptopa i projektora, a radi se i na uvođenju bežičnog interneta u odjeljenjima koja ga nemaju, kao i na poboljšanju postojećeg u saradnji sa kompanijom M:tel. U 78 područnih odjeljenja koja nemaju nikakav internet biće uveden bežični 4G internet, rekla je Stojičićeva.

Prema njenim riječima, u ovoj godini će novim računarima biti opremljeni kabineti informatike u svim srednjim školama, i to po dva kabineta sa po 15 računara sa novom strujnom i mrežnom infrastrukturom, što će doprinijeti poboljšanju kvaliteta vaspitno-obrazovnog procesa.