Škole u BH općini bez grijanja, ministarstvo ponudilo skraćivanje časova ili online nastavu

Učenici se smrzavaju, a ministarstvo ponudilo skraćivanje časova ili online nastavu.


Foto: Envato
Foto: Envato

Djeca u školama u općini Breza već nekoliko dana se smrzavaju zbog problema u vezi s grijanjem koje isporučuje općinsko komunalno preduzeće, a iz Općine Breza su kazali da će taj problem biti riješen ovih dana. Međutim, za dugoročno rješenje problema sačekat će narednu grijnu sezonu.

U nekoliko navrata redakciji portala Klix.ba obraćali su se roditelji učenika koji pohađaju škole u općini Breza, koje se nalaze na sistemu javnog grijanja koje je daleko od zadovoljavajućeg, a zbog problema je kasnila isporuka toplotne energije.

Dok su se učenici smrzavali u učionicama, Ministarstvo obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona načelniku i školama ponudilo je sve moguće opcije kako bi se nastavni proces ipak odvijao dok traje rješavanje problema.

 – Mi smo školama dali izbor da li žele skratiti časove ili se prebaciti na online nastavu dok javno preduzeće koje vrši isporuku grijanja za općinu Breza ne popravi sistem i ne počne isporuku toplotne energije prema školama. Dobili smo obećanje načelnika Breze da će taj problem s ‘Komunalnim’ biti riješen ove sedmice, a ministarstvo će tražiti rebalans budžeta, kao i Općina Breza, te odmah po završetku toga pokrenuti projekt samostalnog zagrijavanja škola u ovoj općini, na pelet ili neke druge alternativne načine s obzirom na to da sistem grijanja nije siguran, a učenici su uvijek na prvom mjestu, kazao je ministar obrazovanja Spahija Kozlić.

Iz javnog preduzeća “Komunalno”, koje vrši isporuku toplotne energije, jučer su kazali da postrojenje za proizvodnju toplote još uvijek nije pripremljeno te da JP “Komunalno” Breza još uvijek nije potpisalo ugovor o isporuci toplotne energije s proizvođačem toplotne energije, niti je potpisalo Ugovore s krajnjim korisnicima.

 – Samim tim JP ‘Komunalno’ Breza i ne vrši naplatu navedenih usluga. Očekivani početak grijne sezone zavisi od završetka radova na kotlovskom postrojenju. Iskreno se nadamo da će navedeni radovi biti izvršeni u što kraćem roku. O svim daljnjim aktivnostima bit ćete naknadno obaviješteni, kazali su iz Komunalnog.

S obzirom na to da dio roditelja nije bio za online nastavu, a dio roditelja je ipak predlagao to kao jednu od opcija uz skraćivanje časova, odluku o prevazilaženju krize donijet će direktori škola dok problem u vezi s grijanjem osnovnih i srednjih škola u Brezi ne bude riješen.