Školarci nose ruksake teške i do 10 kilograma: Obratite pažnju na ovo pravilo

Problem o kojem se malo govori, a koji ostavlja trajne posljedice.


Foto: Envato
Foto: Envato

Roditelji moraju izdvojiti bogatstvo za školsku opremu, a ona na kraju doslovno pada na slabašna leđa djece, čija tijela rastu i razvijaju se.

Školske torbe pune knjiga ne smiju prelaziti 10 posto tjelesne težine djeteta. Istraživanja pokazuju da se 65 posto dječjih bolova u vratu i ramenom pojasu te 35 posto u lumbalnom dijelu kičme javlja kao posljedica teških torbi i ruksaka, kažu fizioterapeuti, prenosi Index.hr.

Prema njima, ruksak mora biti čvrst i imati široke naramenice, a dijete ga mora nositi na oba ramena. Preporučljivo je koristiti trake za fiksiranje oko struka, a također se savjetuje ravnomjerno punjenje ruksaka, što znači da teže predmete treba staviti bliže kičmi.

No, uprkos pravilu 10 posto, učenici nižih razreda u torbi nose u prosjeku deset knjiga. Tu su i pernice s olovkama, flomasterima, bojicama, linijarima… Zatim užina, boca vode, ponekad i oprema za tjelesni odgoj.

Stručnjaci preporučuju da se djeca bave tjelesnom aktivnošću kako bi se njihovo tijelo zdravo razvijalo, a jačanje mišića pomoći će i kod nošenja teškog ruksaka.

Danas postoje ruksaci na kotače koji se mogu vući, što može biti olakšanje za mališane. Ruksaci učenika do četvrtog razreda teški su u prosjeku od tri do sedam kilograma, dok od petog razreda ta težina nije manja od sedam kilograma. Neki ruksaci dosežu težinu i do 10 kilograma.