Školama odzvanja dječija graja: Učenici i roditelji uzbuđeni zbog početka nastave

Istraživanja pokazuju da je u posljednjih deset godina, u FBiH broj prvačića smanjen za 20%.


Foto: Envato
Foto: Envato

Osnovne škole u većem dijelu Bosne i Hercegovine otvorile su vrata za svoje učenike. Nastava će se održavati redovno. Tome se najviše raduju prvačići, koji se prvi put susreću sa školskim obavezama. Ipak, uzbuđeni su i roditelji.

 – Danas vi, mali ljudi, postajete učenici, učenice. Postajete đaci, poručila je svojim vršnjacima jedna od učenica na priredbi povodom početka nove školske godine.

Ubrzo je nakon toga uslijedio aplauz za početak nove školske godine. Klupe ponovo ispunjene učenicima, u hodnicima odzvanja dječija graja. Najmlađi se najviše raduju.

 – “Počinje škola!”, “Drago mi je što počinje nova školska godina”, “Najviše se radujem školi, ali i novim drzgarima, učiteljima, svemu što ću učiti. Kad učim za školu, svemu se radujem baš”, kazali su nam učenici s kojima je razgovarala ekipa N1, a sve to možete pogledati u videu klikom ovdje.

Tradicionalno, veća je roditeljska zabrinutost, nego dječja. Hoće li se mališani snaći pred novim izazovima, hoće li plakati, kako će izgledati prvi susret sa učiteljicom, novim drugarima? Mnogo osjećanja, ali trema preovladava.

Pitali su roditelje imaju li tremu:

“Ima, naravno da ima. Još je nama ovo nova škola, peti razred. Tako da je dosta uzbuđeno”, “Uzbudljivi smo malo, djeca su to”, “Pomiješana su nam osjećanja”, “A i žao nam, sad ih ne možemo paziti, odoše toliko vremena u školu, ali učiteljice su dobre tete”.

Baka učenika Danina nema razloga za brigu, jer proces adaptacije prvačići brzo savladaju. Poruku roditeljima poslali su stručnjaci i kažu “Roditelji, opustite se”.

 – Ja bih rekla roditeljima, važno je da budemo partneri, da vjerujemo jedni drugima. Opet ću se vratiti na jednu riječ koju često spominjem – podrška. Također, još jedna čarobna riječ, koju je rekla moja koleginica u Vašem studiju – roditelji opustite se, to je izuzetno važno, jer stres i stresne situacije ne mogu izroditi ništa dobro, ne mogu nikome pomoći, istakla je Samra Feriz, pedagogica u OŠ “Hrasno”.

U cilju poboljšanja obrazovnog sistema, u Federaciji Bosne i Hercegovine, s početkom nove školske godine, krenulo se sa reformama. Počela je primjena nove reforme kurikuluma za osnovnu školu, te redefiniranje programa.

 – Dakle, jačanje funkcionalnih znanja učenika. Bazirali smo se na to da dobro opremimo laboratorije, da damo podstrek inovativnim metodama u nastavi. Bilo nam je bitno da ojačamo jezičke kompetencije učenika, pa smo koncipirali novi program koji se odnosi na biblioteke, pojasnila je Nadija Bandić, pomoćnica ministra obrazovanja i nauke Federacije BiH.

No, i dalje se ne pronalazi rješenje za smanjenje broja djece. Istraživanja pokazuju da je u posljednjih deset godina, u Federaciji Bosne i Hercegovine broj prvačića smanjen za 20%. Glavni razlozi su pad nataliteta i iseljavanje van bh. granica.