Sindikat učitelja HNK: Škole nisu izvor zaraze

Sindikat učitelja traži od Kriznoga štaba da ne "treniraju strogoću" nad onima koji su najmanje krivi za ovu situaciju.


 – Ako Krizni stožer vrati nastavu u skupine, oglušit ćemo se o njihovu preporuku te nastaviti dalje s kako-tako normalnom, redovitom nastavom i tražiti svoja prava sudskim putem, ako to situacija bude zahtijevala, a sve u najboljem interesu svih učenika, ističu iz Sindikata učitelja Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) na čelu s predsjednikom Slavkom Laušem.

 – Dana 26. marta ove godine ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Rašid Hadžović poslao je dopis u kojem ponovno nalaže osnovnim školama da same procijene kako će izvoditi nastavu s obzirom na epidemiološku situaciju u kojoj se nalaze. S obzirom da ministar ponovno pere ruke od svega i ne želi preuzeti nikakvu odgovornost, premda je to njegova nadležnost, školstvo je opet dovedeno pred svršen čin te mora tražiti potporu u drugim instancama, navode iz Sindikata.

Dodaju kako im je drago da predsjednik Vlade HNK-a Nevenko Herceg razmišlja na posve drugačiji način te svojim aktivnostima i zalaganjem podržava da se nastava odvija kao i dosad, te da se nastavni proces odvija kako-tako nesmetano do svoga završetka.

Sindikat učitelja HNK-a naglašava da škole nisu izvor zaraze nego da je ona omogućena raznim izvanškolskim aktivnostima i nesmetanom fluktuacijom stanovništva unutar i izvan države.

 – Stava smo da se nastava ne treba remetiti, odnosno da učenici i dalje trebaju nastavu pohađati po modelu 18+, naročito imajući u vidu da su nam do kraja nastavne godine ostala 42 radna dana, a učenicima prvih i devetih razreda deset dana manje, kazali su, prenosi Bljesak.info.

Traže od članova Kriznoga stožera da ne “treniraju strogoću” nad onima koji su najmanje krivi za ovu situaciju.

 – Također, ako Krizni stožer vrati nastavu u skupine, naglašavamo da ćemo se oglušiti o njihovu preporuku te nastaviti dalje s redovitom nastavom i ako to situacija bude zahtijevala, tražiti svoja prava sudskim putem, a sve u najboljem interesu svih učenika, a naročito učenika prvih i devetih razreda, stoji u priopćenju.