Sindikat osnovnog obrazovanja KS traži da se omogući organizacija škole u prirodi za učenike

Traži se odobravanje održavanja škole u prirodi za učenike osnovne škole.


Foto: Envato
Foto: Envato

Samostalni sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja KS uputio je pismo ministrici odgoja i obrazovanja KS Naidi Hota-Muminović u kojem se traži odobravanje održavanja škola u prirodi za učenike četvrtih i petih razreda osnovnih škola.

Na početku saopćenja, predsjednik Samostalnog sindikat aosnovnog odgoja i obrazovanja KS ističe kako je organizacija “škole u prirodi” propisana Pravilnikom o organizaciji izleta, prenosi Klix.

 – Kao što vam je već poznato, Pravilnikom o organizaciji i realizaciji izleta, studijskih posjeta, ekskurzija, kampovanja/logorovanja, društveno/korisnog rada, škole u prirodi i drugih oblika odgojno-obrazovnog rada u osnovnoj i srednjoj školi propisano je, između ostalog, da se ‘škola u prirodi’ kao specifičan obavezujući oblik nastave, organizuje i realizuje na teritoriji Kantona Sarajevo, a za učenike IV i V razreda, uz saglasnost Ministarstva, i na teritoriji Bosne i Hercegovine, u prirodnom ambijentu prilagođenom uzrastu učenika, s odgovarajućim uslovima zatvorenog i otvorenog prostora za poučavanje i učenje, objašnjavaju iz Sindikata.

Međutim, kako ističe predsjednik Sindikata Saudin Sivro, ovu praksu je nemoguće primijeniti uz trenutne epidemiološke mjere.

 – Ako pokušamo gore pomenutu odredbu primijeniti u praksi i pri tome uzimajući u obzir preporuke i epidemiološke mjere koje su na snazi, te smještajne kapacitete u prirodi na području Kantona Sarajevo, dolazimo do zaključka da je praktično nemoguće pohađanje ‘škole u prirodi’ koja je obavezna i predviđena Izvedbenim planom i programom, navodi se.

Kako ističu, ranije su se obraćali s inicijativom za izmjenu pravilnika koji bi omogućio održavanje škole u prirodi te su istakli kako je najbolji način socijalizacije učenika u pandemijskom periodu upravo škola u prirodi.

 – U prethodnom periodu smo vam se obratili Inicijativom za izmjenu Pravilnika o organizaciji i realizaciji izleta, studijskih posjeta, ekskurzija, kampovanja/logorovanja, društvenokorisnog rada, škole u prirodi i drugih oblika odgojno-obrazovnog rada u osnovnoj i srednjoj školi, i to na način da se u članu 14. istog omogući održavanje škole u prirodi i u svim ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine, u prirodnom ambijentu prilagođenom uzrastu učenika, s odgovarajućim uslovima zatvorenog i otvorenog prostora za poučavanje i učenje, stoji u zaključku Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo.