Sindikat obrazovanja USK-a odbio novu ponudu Vlade, štrajk se nastavlja

Na ponuđeni prijedlog Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) od 4. septembra sve sindikalne podružnice su se očitovale negativno. Odbijaju ponuđeni Vladin prijedlog, smatrajući ga neozbiljnim, kaala je na u Bihaću održanoj konferenciji za novinare predsjednica Sindikata osnovnog i predškolskog obrazovanja i odgoja USK-a Zehra Hadžić.


Dodala je da od Vlade traže da se uozbilji, jer ovom sindikatu nije najvažniji novac, već im je vrlo važno da urede i neke zakonske akte, koje su bili dogovorili prije štrajka, ali ih Vlada sada uvjetuje prekidom štrajka.

– Sve ono što nam duguje, pa čak i isplatu po bilo kom osnovu, odlučni smo da tek po ispunjenju zahtjeva, odnosno po ispunjenju onog kako smo se dogovorili od Vlade, tek tada ćemo prekinuti štrajk, istakla je Hadžić dodajući da se, ukoliko se ovo oduži, razmišlja čak i o protestnom okupljanju.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Selvedin Šatorović prenio je podršku svih prosvjetnih radnika FBiH kolegama s područja USK-a.

– Mi smo ovdje da budemo suport u istrajavanju u ispunjenju njihovih zahtjeva i da kažemo da ćemo tokom naredne sedmice imati generalni štrajk upozorenja u svim osnovnim i srednjim školama na području FBiH u znak solidarnosti s onim što se dešava našim kolegama u USK-u, istakao je Šatorović.

Dodao je da su sindikati iznenađeni neozbiljnošću Vlade USK-a i demonstracijom sile od premijera, te da njihovi pravni timovi razmatraju podnošenje prijave protiv Izudina Saračevića zbog prijetnje sindikalnim liderima na području USK-a.

– Vlada USK-a je posegnula i za jednom novom mjerom, a to je tužba protiv Sindikata sa željom da se donese politička presuda u smislu prekida štrajka. Sutra je ročište i očekujemo da će sud biti neovisan i da nećemo doživjeti nonsens da strana, koja ne ispunjava svoje obaveze, dobije presudu protiv strane, koja samo traži ono što im pripada, kazao je Šatorović.

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, nauke i kulture FBiH Dževad Hadžić oštro je osudio postupak premijera Izudina Saračevića, koji kako je kazao, koristi sve metode koje ima vlast, ali nažalost negativne, da pokaže i demonstrira jednu političku silu nad sindikatima.

– Nisu samo finansijski razlozi za štrajk, već i razlozi neravnopravnosti uposlenih u obrazovanju, a to je da mi jedini u USK-u imamo različitu osnovicu od svih drugih budžetskih korisnika, različite naknade za porodiljska bolovanja, ne možemo da napredujemo u struci, itd, kazao je predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja USK-a Samir Fajić.

Prokomentirao je i izjavu premijera Saračevića o odlasku nastavnika i učenika na ekskurzije, pojašnjavajući da one spadaju po dogovorenom minimumu poslova u ugovorene obaveze iz ranijeg perioda, koje moraju biti provedene.

(FENA)