Sindikat obrazovanja traži da se obustavi nastava u Sarajevu

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo ponovo je uputio zahtjev Vladi i i Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS da se obustavi nastava u školama.


Foto: Ilustracija

– U skladu sa Zakonom o radu, Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju KS i Kolektivnom ugovoru za djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja, upućujemo ponovni zahtjev da poduzmete aktivnosti iz svoje nadležnosti s ciljem zaštite života i zdravlja radnika, djece u vrtićima i učenika u osnovnim školama na području KS. U posljednje dvije sedmice saopćenja i uputstva krznih štabova, izjave najodgovornijih ljudi u sektoru zdravstva i podaci o velikom broju odsustva sa nastave, potvrđuju opravdanost našeg zahtjeva da se donese odluka o obustavi nastave u školama i značajnija promjena procesa rada u vrtića na području KS, stoji u zahtjevu.

Sindikat poziva radnike u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u KS, koji imaju zdravstvenih problema, da uopće ne dolaze na posao te da o tome telefonskim putem obavezno obavijeste direktora, inspekciju rada i doktora porodične medicine.

Zahtjev za obustavu nastave upućivan je i u februaru.