Šest stvari koje pedijatri žele da roditelji prestanu raditi

Pedijatar donosi savjete roditeljima o stvarima koje vrlo često rade kada je u pitanju zdravlje njihovog djeteta, a koje nisu uvijek pravo rješenje.


Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Roditeljstvo ne dolazi s priručnikom, tako da mnogi novopečeni mame i tate sami moraju mnogo toga naučiti i nositi se sa svakodnevnim izazovima roditeljstva. Mnogi savjeti, od baka i djedova, prijatelja i interneta, nisu uvijek najpouzdaniji.

Puno puta se roditelji nađu kod pedijatra pod stresom, u žurbi, te im je ponekad neugodno postaviti sva pitanja. Pedijatar Bill Bush iz dječje bolnice u Michiganu podijelio je savjete roditeljima o stvarima koje vrlo često rade, a trebali bi prestati.

1. Prestanite tražiti medicinske savjete na internetu

Kada su roditelji u panici zbog nekog simptoma kod djeteta, prvo čemu se obično okrenu je Google. I iako ima mnogo pouzdanih stranica i savjeta stručnjaka, nemoguće je dobiti dijagnozu preko internetskih stranica. Umjesto toga, dr. Bush savjetuje obratiti se svom liječniku istog trenutka.

 – Roditelji su jako često uvjereni da njihovo dijete ima X, Y, ili Z bolest, samo na temelju guglanja po internetu, kaže dr. Bush. 2.

 2. Antibiotici nisu uvijek rješenje

Prirodno je da želimo da naša djeca ozdrave čim prije, ali antibiotici nisu uvijek rješenje.

 – Postoje slučajevi kada je apsolutno primjereno dati antibiotik, a to je kod bakterijskih infekcija, ali za većinu pacijenata, antibiotici ne bi trebali biti prvi izbor, kaže dr. Bush i dodaje:

 – Za prehlade i kašalj ne treba antibiotik, samo su potrebni vrijeme i odmor da dijete ozdravi, a najčešće i prirodni lijekovi poput čajeva, voća i drugih ljekovitih namirnica. Osim toga, davanje antibiotika prečesto može dovesti do razvijene otpornosti na njih, što dovodi do teže borbe protiv bakterija.

3. Ograničite vrijeme provedeno ispred ekrana

Budimo realni: Ekrani su sada dio našeg života sada, te ih je jako teško izbjeći, i prije ili kasnije, djeca su izložena televiziji, mobitelima, kompjuterima i tabletima.

Ipak, dr Bush savjetuje roditeljima da svakodnevno osiguraju vrijeme provedeno na otvorenom, tjelovježbu, i aktivnosti koje uključuju interakciju licem u lice.

 – Djecu treba što više poticati na igru s roditeljima, drugim članovima porodice i prijateljima umjesto gledanja crtića ili igranja igrica, govori dr. Bush, piše Miss7.24sata.hr.

4. Ne okrivljujte djetetovu prehladu zbog vremena provedenog na otvorenom

To je jedan od mitova koji nikada neće nestati. Vaše dijete neće uhvatiti prehladu zbog minute do auta, bez jakne.

 – Virusne bolesti kao što su prehlada dolaze od širenja bakterija, kada djeca diraju sve oko sebe i nakon toga dodiruju nos, oči i usta, kaže dr. Bush.

5. Prestanite koristiti štapiće za uši

Mnogi roditelji misle da štapićima za uši pomažu higijeni svog djeteta, ali njima zapravo samo guraju vosak dublje u uši.

 – Djecu ponekad bole uši ili im je smanjen sluh upravo zbog štapića za uši i voskom koji je zapeo duboko u njima, tvrdi dr. Bush. Umjesto njih, s vremena na vrijeme dopustite da malo vode uđe u djetetove uši za vrijeme kupanja, jer će vlaga prirodno ‘pomoći’ vosku da izađe van.

6. Ne paničarite oko djetetove temperature

Zabrinjavajuće je kada dijete ima povišenu temperaturu, ali nakon što djeca pređu fazu novorođenčadi kada povišena temperatura predstavlja opasnost, zbog drugih simptoma se trebate obratiti liječniku.

 – Simptomi poput curenja iz nosa, kašlja ili boli u određenom dijelu tijela, podaci su koji nam pomažu donositi odluke o dijagnozi i liječenju. Rijetki su slučajevi kada je povišena temperatura zapravo alarmantna, govori dr. Bush.