Šest primjera ponašanja roditelja koja sprječavaju djecu da odrastu u sretnije odrasle osobe

Ovakvo ponašanje roditelja sprječava djecu da odrastu u sretnije odrasle osobe.


Foto: Brightside
Foto: Brightside

Roditelj može teško učiniti bilo šta čime bi namjerno povrijedio svoje dijete, ali ponekad se “nevine” stvari koje roditelji učine mogu pokazati štetnim za njihove kćeri i sinove.

Primjere ovakvog ponašanja možemo pronaći u trgovini kada djetetu kupite sve ono što poželi ili kad mu iznenada dopustite da ostane do kasno u noć kako bi pogledao još jednu epizodu svoje omiljene emisije. Tako je primamljivo biti “dobar roditelj”, ali to su zamke u koje ne bismo smjeli upasti.

Na narednim stranicama donosimo vam uobičajena roditeljska ponašanja koja bi mogla loše uticati na život naše djece.

 1. Uvijek pokušavam spasiti našu djecu od neuspjeha i rizika

Za mnoge roditelje gledanje svoje djece u pokušaju rješavanja problema može biti pravi izazov, pogotovo kad znaju da im taj problem mogu lako riješiti. Ali ako i dalje pokušavate sačuvati život svog djeteta bez borbi, izazova, neuspjeha i rizika, kako će ikad naučiti kako se samostalno nositi s ovom (apsolutno normalnom!) stranom života?

Teške i rizične situacije od kojih ih pokušavamo spasiti zapravo podučavaju našu djecu ključnim vještinama rješavanja problema, a što je također važno, djeca uče kako se ponovno ustati na noge nakon pada.