Šest igara koje pomažu djeci u razvoju njihovih životnih vještina

Roditelji, ohrabrite svoju djecu na igranje i osigurajte im ove vrste igračaka...


Jedna od stvari zbog kojih volimo djetinjstvo je nesputana, slobodna mašta i igra. U igri možemo biti ono što želimo, možemo otputovati u najdalje krajeve svijeta, živjeti na nekoj drugoj planeti, biti astronaut. I Superman, čak! Ko zna kakve su igre kao djeca igrali poznati umovi kao što su Tesla, Einstein, Frojd, Da Vinci…

Djeca se vole igrati, a za to postoji i dobar razlog – to je način kako uče nove vještine i usvajaju nova znanja, pogotovo ako se i odrasli uključe u igru. Kada se djeca igraju, bilo s igračkama, s drugom djecom, s roditeljima ili sama sa sobom oni tako razvijaju maštu, kreativnost, uče se rješavati probleme i razvijaju koncentraciju. Zapravo, u svakoj igri nauče nešto važno, piše portal roditelji.hr.

Roditelji, ohrabrite svoju djecu na igranje i osigurajte im različite vrste igračaka i didaktičkih materijala kako biste im pomogli da napreduju.

1. Igra pjeskom i vodom

Igranje pjeskom i vodom uvodi djecu u način znanstvenog razmišljanja. Ovdje uče o različitim teksturama, materijalima, oblicima materije (kao tekuće i kruto stanje tvari), uče o mjerama tako što pijesak ili vodu stavljaju u različite posudice, prelijevaju, izlijevaju, primjećuju kako se ponaša tekućina, kako pjesak, a kako smjesa pijeska i tekućine. Ujedno, sve to prelijevajući i izlijevajući, razvijaju i motoriku.

2. Igra uloga s igračkama

Igračke su djeci poticaj da zaigraju igru uloga, a tako razvijaju svoju maštu, proživljavaju različite osjećaje, uživljavaju se u uloge i uče kako ostvariti interakciju sa svijetom oko sebe. Kada dvogodišnje dijete započne igru lutkom u kojoj ju hrani, daje joj piti, uči je ići na wc, ono samo svladava te vještine. Pustite dijete da se igra lutkicama “igre obitelji” i slušajte ga sa strane, dobit ćete posve novu sliku o tome kao se ono osjeća s vama, kako doživljava vaše ukore i pohvale, što ga pogađa, a što ga motivira.

3. Igra maskiranja

Mnoga se djeca vole maskirati zato što tada mogu jednostavno biti neko drugi. Bilo da se oblače u princeze, superheroje, kauboje, policajce, zmajeve, djeca dobivaju priliku da upotrijebe maštu i sama stvore svoju priču. Kada se odijevaju u liječnike, vatrogasce ili policajce, ulaze u uloge odraslih i spontano razmišljaju o svojoj budućnosti.

4. Igre loptom

Igranje loptom i ostalim sportskim rekvizitima pomaže djeci razviti koordinaciju i motoriku, snagu i fleksibilnost. Kada se igraju s ostalom djecom, uče o dijeljenju, timskom radu i sportskom ponašanju.

5. Igre kockicama

Igranje kockicama, ali i puzzleama i šablonama, pomaže djeci razviti kognitivne vještine, kao što je logičko razmišljanje. Uče razlikovati veličine i oblike, svrstavati i slagati. Također, usvajaju kritičko razmišljanje i vještinu rješavanja problema dok pokušavaju sagraditi neku svoju tvorevinu od kockica.

6. Igra glazbenim igračkama

Kroz igru muzičkim igračkama djeca usvajaju osjećaj za ritam, razvijaju sluh, uče slušati, ali i interpretirati. Bilo da se samo igraju ili pokušavaju svirati, razvijaju različite vještine koje će im kasnije u životu biti od neprocjenjive važnosti.