Sedam top savjeta za učenje kod kuće

Pročitajte nekoliko savjeta pomoću kojih možete olakšati svojim mališanima učenje kod kuće.


Kako bi djeci olakšali učenje kod kuće kroz nekoliko jednostavnih savjeta pogledajte kako zajedno sa svojom djecom možete doprinijeti osamostaljivanju, razvoju grafomotorike, predmatematičkih i predčitačkih vještina i pisanja.

Uvedite dnevnu rutinu

Rutina će u život djece unijeti predvidivost što im je nužno za stjecanje osjećaja sigurnosti i stabilnosti. Rutinom se također postavljaju granice u odgoju. Ona djetetu daje jasnu sliku što se i kada od njega očekuje.

Uvedite porodične sastanke

Na njima možete napraviti sedmični plan. Isti otisnite. Napišite ga ili, kako bi ga djeca lakše razumjela, ukrasite slikama. Možete zajednički odrediti i kako ćete pratiti izvršenje plana – stavljajte kvačice ili pluseve i minuse. Vi se zacrtanoga morate pridržavati jer ste djetetu glavni životni model.

Definirajte kada počinje mala škola

Glavica djeteta treba biti spremna za učenje! Zato je najbolje da kućna mala škola počinje nakon što se dijete naspavalo i pojelo zdrav doručak.

Uredite zajedno radni prostor

Radni prostor treba biti uredan i čist. Djetetu ništa ne smije odvlačiti pažnju.

Pripremite radni pribor

Nabavite svesku i pernicu. Provjerite jesu li olovke našiljene i sve stvari na broju.

Dajte djetetu zadatke

Zadaci za predškolarce mogu se pronaći na internetu. Neke možete otisnuti, a za neke možete koristiti stvari koje već imate kod kuće. Grah, dugmići i kamenčići bit će vam sjajni saveznici u razvoju grafomotorike te predmatematičkih vještina djeteta.

Budite oprezni s pomoći, a velikodušni s pohvalama

Djeci je važno da ih potičete i pohvaljujete, a u rješavanju zadataka pomažite im tek kada vas zamole za pomoć. Na taj će način djeca najbolje razvijati svoje potencijale.

Ove su savjete dale odgajateljica Petra Klasić i psihologinja Dejana Jelić Zelenbaba, vrtić Čigra