Sedam stvari kojima ćete djetetu uništiti samopouzdanje

Jednom uništeno samopouzdanje se teško nanovo izgradi.


Znate li da je djeci samopouzdanje i visoko mišljenje o samima sebi nešto gotovo pa urođeno? No, ako su izložena negativnom i nepoticajnom okruženju, sve vrlo lako može krenuti nizbrdo.

Tako ovih sedam stvari može pridonijeti smanjenju djetetovog samopouzdanja:

Oštro kritikovanje

Stručnjaci kažu da poruke koje djeca primaju o sebi jako utječu na njihovo viđenje samih sebe. Kad roditelji ili neki drugi autoritet iznese oštre kritike, to potpuno nagriza djetetovo samopoštovanje.

Zato, kada prigovarate, komentirate ili upućujete kritiku djetetu, birajte pažljivo riječi jer bole više nego što možete zamisliti.

Neuključeni roditelji

Studije pokazuju da kvalitetno provedeno vrijeme s roditeljima dramatično utječe na djetetovo samopoštovanje. To također znači da je točno suprotno – odsutni roditelji negativno utječu na djetetovu samopoštovanje. Kad roditelji ne nađu vremena, djeca se osjećaju nevažno i zaboravljeno.

Prema psihologinji Suzanne Lachmann, to može dovesti do toga da se djeca doslovno osjećaju “kriva što postoje”, prenose Djecjaposla.com.

Pritisak za uspjeh

Kako djeca odrastaju, od njih se počinju očekivati određene stvari. U nekim se slučajevima, ona se mogu osjećati oabveznima premašiti ta očekivanja, a to uzrokuje pojavu anksioznosti zasnovane na težnji ka uspjehu. Kada se to dogodi, djetetovo samopoštovanje nastavlja naglo padati sa svakim korakom koji im na tom putu nedostaje.

Upoređivanje

Prema Medicinskom fakultetu Sveučilišta Indiana, djeca se počinju uspoređivati ​​s drugima između 6. i 11. godine života.

Postoji nekoliko razloga zašto se djeca u ovoj dobi počinju uspoređivati ​​s drugima, ali uglavnom je to zato što se žele “uklopiti” i pronaći mjesto unutar svoje društvene skupine.

Na žalost, kada roditelji počnu vršiti usporedbe te hvaliti drugu djecu naspram svoje, to može ozbiljno narušiti djetetovu sliku o sebi.

Loš akademski uspjeh

Budući da se većina djece želi uklopiti sa svojim vršnjacima i primati pohvale odraslih, postižu to dobrim ponašanjem u školi, kao i dobrim ocjenama.. Kad se dobra ocjena dogodi, djeca se često osjećaju kao da je to izravan odraz na njihovo cijelo postojanje – što znači da to izravno utječe na njihovo samopoštovanje.

U stvari, čak i manji naleti lošeg akademskog uspjeha mogu djeci u potpunosti srušiti samopouzdanje.

Medicinsko stanje

Medicinska stanja poput hronične boli, dugotrajne bolesti ili tjelesnog invaliditeta također mogu uzrokovati nisko samopoštovanje djece. Iako je djetetovo tjelesno i mentalno zdravlje često previđeni uzrok niskog samopoštovanja, ono je važno jer ga je u stvari, teško ili nemoguće riješiti.

Trauma, zlostavljanje, bullying

Kao što ste već pretpostavili, fizičko, seksualno ili emocionalno zlostavljanje također može uzrokovati nisko samopoštovanje. Nasilje i zlostavljanje uzrokuju kod djece i osjećaj stida, a stid može brzo poremetiti čovjekovu sliku o sebi.

Čak i ako su trauma ili zlostavljanje kratkotrajni, ostat će u djetetovoj psihi godinama ili čak desetljećima. I dok dijete ne pronađe način da obradi osjećaje koji ga okružuju, nastavit će patiti od niskog samopoštovanja i osjećaja bezvrijednosti.