Savjeti za učenike: Kako efikasno voditi bilješke prilikom čitanja lektire

Vođenje bilješki dok čitate lektiru može vam pomoći da bolje razumijete i zapamtite priču. U ovom članku donosimo vam jednostavne i korisne savjete kako da vodite bilješke na zabavan i efikasan način.


Ilustracija: Školski.ba

Organizacija je ključ

Prije nego što počnete čitati, pripremite se. Nabavite bilježnicu, olovke, i ako volite, šarene markere. Možete koristiti običnu bilježnicu, crtati mape uma ili koristiti aplikacije za bilješke na telefonu ili računaru. Važno je da vam je sistem pregledan i da lako možete naći ono što tražite.

Budi aktivan dok čitaš

Aktivno čitanje znači da si potpuno usredotočen na priču. Dok čitaš, postavljaj pitanja, razmišljaj o likovima i radnji. Ovako ne samo da bolje razumiješ priču, nego i razvijaš svoje kritičko mišljenje.

Zapamti važne dijelove i citate

Dok čitaš, obrati pažnju na važne dijelove priče i zanimljive citate. Oni ti mogu pomoći da bolje shvatiš temu i kasnije ih koristiš u školi. Ali pazi, ne treba prepisivati cijelu knjigu – samo najvažnije dijelove.

Poveži sa onim što već znaš

Pokušaj povezati priču iz lektire sa stvarima koje već znaš. Možda te neki lik podsjeća na nekog koga poznaješ, ili se radnja knjige dešava u mjestu o kojem si već učio. Ovo ti pomaže da bolje zapamtiš priču.

Pregledaj i sažmi bilješke

Nakon što završiš čitanje, dobro je pregledati bilješke. Pokušaj sažeti priču svojim riječima. Ovo je super način da provjeriš da li si sve dobro shvatio.

Pričaj o pročitanom

Razgovaraj o lektiri s prijateljima ili učiteljem. Dijeljenje mišljenja i ideja može ti otvoriti nove perspektive. A ako nekome objasniš priču, to ti pomaže da je još bolje zapamtiš.

Vođenje bilješki dok čitaš lektiru je super način da postaneš bolji učenik. S ovim savjetima, možeš se više zabaviti dok čitaš i učiš, a i bolje ćeš zapamtiti priče iz lektira.