Savjeti za roditelje: Trebaju li djeca imati TV u svojoj sobi?

Da li je korisno da dijete ima TV u svojoj sobi?


Foto: Envato
Foto: Envato

Mnoga istraživanja pokazuju kako djeca sve više vremena provode pred ekranom, a sve manje vani i u raznim aktivnostima. Razlozi su najčešće ti što su roditelji prezaposleni da bi ih kontrolirali ili našli vremena za izlazak ili izlet s djecom.

Sve više djece ima TV u svojoj sobi, a mnogi roditelji to objašnjavaju da barem nema svađe oko toga što će tko gledati
Osim što je to tako, sve više djece ima i TV upravo u svojim sobama, a mnogi roditelji to objašnjavaju na način “da barem nema svađe oko toga što će ko gledati”. Ili daje potpuno svejedno ako dijete već gleda TV i igra igrice, radi li to u dnevnoj ili svojoj sobi, pišu Djecjaposla.com.

Stručnjaci pak smatraju da je TV u dječjoj sobi veliki minus.

Prema istraživanjima, djeca s TV-om u svojoj spavaćoj sobi provode manje vremena čitajući i spavajući, a također imaju i veću vjerovatnoću da će kroz nekoliko mjeseci popustiti u školi te dobiti višak kilograma ili razviti ovisnosti o igricama – objasnili su.

Studija, objavljena u časopisu Developmental Psychology, pratila je više od 4700 djece u Sjedinjenim Američkim Državama i Singapuru, u dobi od 6 do 17 godina, tokom razdoblja od 6 mjeseci do 2 godine.

Sveukupno gledano, utvrđeno je da su djeca koja su imala pristup TV-u ili nekoj igraćoj konzoli u sobi, provodila više vremena pred ekranom. To je kasnije povezano s lošijim ocjenama u školi, višim indeksom tjelesne mase, fizičkom agresijom, i simptomima ovisnosti o igricama.

Učinci vremena provedenog na ekranu nisu se mjerili samo onim što djeca zbog toga rade, već i onim što zbog toga rade manje – kao što je čitanje, bavljenje drugim aktivnostima, pa i fizičko druženje s prijateljima.

Kada je o agresiji riječ, stručnjaci su zaključili da se ona pojavila jer su djeca u miru svoje sobe gledala znatno agresivnije sadržaje nego što bi to činila u zajedničkim prostorijama gdje ih netko može vidjeti.

Izračunato je i kako djeca danas provode blizu 60 sati sedmično ispred ekrana. Više od 40 posto mališana od 4 do 6 godina ima TV u svojoj spavaćoj sobi, kao i većina djece u dobi od 8 godina na više.