Savjeti za roditelje: Koliko bi vode dnevno vaše dijete trebalo piti?

Koliko bi vode dnevno vaše dijete trebalo piti?


Foto: Envato
Foto: Envato

Ljudsko tijelo sastavljeno je od velike količine vode – skoro 70%, što objašnjava i zašto nam je voda toliko potrebna. Izuzetno je važna za svaku odraslu osobu, ali ponajviše djecu, kojoj daje energiju i pomaže da rastu zdrava.

Voda pomaže pravilnоj izmjeni tvari i pojačava mozak, mišiće i sve organe. Osim toga, ona uravnotežuje našu tjelesnu temperaturu i pomaže u izbacivanju toksina. Kada dehidriramo, naš je organizam pod stresom. To je opasnost za malu djecu koja u igri zaboravljaju piti vodu, što vodi do fizičke iscrpljenosti.

Jako je bitno znati koje su posljedice dehidriranosti: općeniti umor, pad koncentracije, razdražljivost, slabije pamćenje, a s njime i lošije ocjene. Kod teže dehidracije postoji i niz zdravstvenih rizika, tako da je dobro podsjećati dijete da što češće pije vodu.

Dnevni unos vode trebao bi biti usklađen s kilogramima mališana. Bitno je znati da svaki mališan ne može, niti treba, popiti količinu vode koju unosi odrasla osoba. Iz tog razloga, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da djeca u dobi 0-12 mjeseci unose do 1L vode dnevno.

Slijedite ove preporuke kako bi vaše dijete raslo zdravo, sretno i ispunjeno energijom. Nemojte zaboraviti da svaki dan gubimo vodu dok se znojimo, pa čak i dok dišemo. Kada se dijete bavi sportom ili intenzivnijom fizičkom aktivnošću, ono mora piti više tekućine.

Unos tekućine tokom igre od vitalne je važnosti za dijete, jer ono tada gubi snagu i energiju. Tokom ljeta, ili kad je prehlađeno, dijete također mora povećati unos tekućine u tijelo. Tako jača imunološki sistem i omogućuje organizmu da se brže obračunava s bolešću.

U slučaju kada ne želi piti, vodu moramo učiniti primamljivom za dijete, kako bi osigurali minimalan unos napitaka s velikim udjelom šećera. Takvi napici štete zdravlju djece i ne opskrbljuju ih potrebnom energijom. Naš savjet je da u vrč s vodom dodate komadiće najdražeg voća svog djeteta. Tako ćete zasladiti okus vode i napraviti miris vode ugodnijim, prenosi Nestle.hr.

Jako je bitno kod djeteta stvoriti naviku redovitog unosa vode. Na primjer, dajte da popije čašu vode svako jutro i svaku večer.

Uskladite unos vode djeteta s težinom i visinom djeteta, kako bi bio odlikaš u školi i životu.