Savjeti za roditelje: Kako prepoznati ravna stopala kod djece?

U ovom tekstu možete pročitati i adekvatne vježbe za jačanje dječijih stopala i njihov pravilan razvoj.


foot massage. children's feet, hands of a masseur
foot massage. children's feet, hands of a masseur

Brigu o stopalima treba započeti od malih nogu, da ne bi postala ravna i deformirana, upozoravaju stručnjaci. Ravni tabani nastaju tako što oslabe mišići stopala i potkoljenice, a poveća se tjelesna težina, što utječe na spuštanje svoda.

Bosonogo hodanje

Kod djece do četvrte godine, naročito punačke, svod se ne vidi, jer je stopalo prepuno “jastučića”. Zbog je u tom uzrastu teško uspostaviti dijagnozu spuštenog stopala. Može se uočiti samo njegov nepravilan položaj, na primjer, onaj ka unutrašnjoj ivici stopala, ali to nije razlog za paniku.

Bosonogo hodanje preporučljivo je mališanima starijim od četiri godine. Tada počinje formiranje uzdužnog svoda stopala i često se javlja fleksibilno spušteno stopalo. To znači da se podizanjem na prste uzdužni svod u potpunosti formira, ali da kod stajanja pod pritiskom težine tijela on “popušta”.

Ako se stopala ne uzdignu do šeste godine, tada već može biti riječi o ravnom stopalu kao problemu koji treba rješavati. To jeste tjelesna mana, ali ako se na vrijeme uoči, ravna stopala se lako mogu korigirati vježbama ili nošenjem ortopedskih uložaka koji će poduprijeti svodove stopala.

Korisne vježbe

Vježbe koje stručnjaci preporučuju:

  1. Hodanje na prstima, petama i na spoljašnjoj ivici stopala. Pravih leđa i ruku položenih uz tijelo treba da hodaju duž najdužeg hodnika u stanu.
  2. Nožnim prstićima sa poda neka hvataju manje predmete različitih oblika (maramicu, kliker i slično).
  3. S djetetom radite vježbe za ravnotežu. Podstičite ga da hoda po užetu, gredi ili da stoji na lopti.
  4. Dok dijete sjedi na stolici, sa stopalima na podu, recite mu da palcem lijeve noge dotakne koljeno desne noge i da spušta lijevu nogu po desnoj sve do palca desne noge. Vježbu treba uraditi i drugom nogom, ukupno po pet puta svakom.

Uz ove vježbe, već poslije nekoliko mjeseci, jačaju djetetova stopala i trebalo bi da se pravilno razviju. Ipak, ako to ne pomogne, a dijete i dalje osjeća bolove kao posljedicu spuštenih stopala, onda potražite pomoć pedijatra, pišu Bebe.avaz.ba.