Savjeti za roditelje: Kako pomoći djetetu koje povraća?

Kako pomoći djetetu koje povraća i kada potražiti ljekarsku pomoć?


Dijete koje povraća treba pažljivo nadzirati. Nerijetko su takva djeca lošeg općeg stanja, blijeda i izmučena. Potrebno je dijete umiriti (strah može povećati nagon za povraćanjem) i pokušati nadoknaditi izgubljenu tekućinu. Gubitak tekućine je značajno veći ako dijete ima i povišenu temperaturu, prenose bebe.avaz.ba.

Šta izbjegavati

Sve što se unosi u želudac treba davati u malim i čestim obrocima (kašičicu po kašičicu). Obično je dijete gladno i troši svoje zalihe masnog tkiva. Pritom u krvi nastaje aceton koji sam po sebi stvara mučninu. Stoga je u tekućinu koju dajete djetetu potrebno staviti šećera.

Ako dijete nema proljev, najbolje je skuhati blagi čaj od breskve ili marelice, ohladiti ga na sobnu temperaturu i jako zasladiti. Može se davati i mliječna čokolada – kockicu po kockicu. Treba izbjegavati kisele napitke (sokove, druge voćne čajeve).

Ako dijete odjednom unese u želudac veću količinu sadržaja, doći će do povraćanja. Neka djeca dobro prihvaćaju čaj s oralnom rehidracijskom soli (Rehidromix, Nelit).

Ljekarsku pomoć potrebno je potražiti u sljedećim slučajevima:

  1. Kad dijete povraća bez zaustavljanja;
  2. Kad dobije osip po koži;
  3. Kad se žali da ga boli glava, grlo ili trbuh;
  4. Kad je lošeg općeg stanja;
  5. Kad je temperatura viša od 40 stepeni;
  6. Kad je promijenjeno stanje svijesti (pospano, teže kontaktibilno)
  7. Ako je dijete mlađe od 12 mjeseci.