Savjeti za roditelje: Kako poboljšati dječiji apetit?

Primijetili ste da vaše dijete ima slab apetit? Evo par pitanja o tome kako riješiti taj problem?


Adorable little girl having lunch in outdoor cafe

Djetetov apetit možete pojačati na prirodan način te uz pomoć dodataka prehrani, piše portal djecjaposla.com.

Mi vam donosimo neke od prirodnih načina koje možete isprobati:

1. Sva djeca vole grickalice, ali te bi grickalice trebale biti zdrave i korisne kao i obrok. Zato, odlučite se djetetu kao grickalice ponuditi pametnu hranu. Ponudite prženi kikiriki umjesto čipsa ili male slatke sendviče i povrće sa žara umjesto kolačića i keksa.

2. Nemojte djetetu dopustiti ništa slatko ili da gricka nešto neposredno prije konkretnog obroka. Između dva obroka potrebno je održati cjelovitu vremensku razliku da bi se oba pojela u željenoj količini.

3. Stručnjaci smatraju da bi kikiriki mogao pomoći u otvaranju apetita te stvaranju potrebnih proteina u organizmu. Ako dijete nema problema s alergijama, razmislite o unosu kikirikija u njegovu prehranu.

4. Odbija li dijete mlijeko, kalciju prehrani pojačajte dodatnim jogurtom, vrhnjem ili skutom.

5. Manji zalogaji mogu pomoći u povećanju apetita, ali i ubrzati rad metabolizma što će također izazvati osjećaj gladi.

6. Napravite popis svih hranjivih namirnica koje vaše dijete voli jesti i kreirajte obroke prema njegovom ukusu. Kada dijete na tanjiru vidi ono što voli, vjerovatnije je da će sve pojesti.

7. Za povećanje tjelesne težine odaberite kaloričniju, ali zdravu hranu.

8. Neke biljke i začini mogu stimulirati pojačanje apetita. Isprobajte đumbir ili kajenski papar u jelima, ali pazite da ne naruše njihov okus.

9. Vjeruje se da mješavina soka svježe iscijeđenog limuna, đumbira i jabučnog octa može pokrenuti želučane sokove i pojačati apetit.

10. Pomiješajte zeleno povrće s povrćem ostalih boja (mrkvom, crvenom paprikom…), kako biste unijeli obilje boja i okusa na dječji tanjur.

11. Napravite smoothie od voća ili povrća te se pobrinite da okus bude dobar. Probajte kombinaciju jagoda, meda, banane i grčkog jogurta.

12. Pokušajte polako i po malo uvoditi nove namirnice i neke nove okuse u djetetov život kako bi se ono naviknulo na njih.