Savjeti za roditelje: Evo kako možete pomoći bebi da brže zaspi

Ako se borite s pokušajima uspavljivanja djeteta, niste jedini.


Foto: Envato
Foto: Envato

Prema novom istraživanju, gotovo četvrtina ispitanih roditelja smatra da njihova djeca imaju problema sa spavanjem, odnosno, uspavljivanja bez da su hranjeni ili imaju probleme s buđenjem više puta tokom noći.

Dobivanje kvalitetnog sna je neophodno za svaki aspekt svakodnevnog života. Doktorica Lisa Meltzer, autorica knjige “Pediatric Sleep Problems: A Clinician’s Guide to Behavioral Interventions” tvrdi kako je kvalitetan san ključan za fizički rast djeteta, kao i za kognitivni, socijalni i emocionalni razvoj.

Rutina je najvažnija

Svaka beba ima nekoliko loših noći, ali za one bebe koje nemaju dosljednu rutinu spavanja, odnosno kvalitetan san bez prekida, kumulativni učinak tog sna može imati značajnu ulogu u njihovom razvoju – objašnjava dr Meltzer, piše Hayat.ba.

Određivanje dosljednog vremena za spavanje, ne samo da pomaže bebama da spavaju bolje i duže, već stvara umirujuće okruženje u cjelini.

Kada roditelji uvedu rutinu u spavanje, vjerovatnije je da će imati određeno vrijeme za spavanje, a ovaj dosljedni raspored spavanja takođe pomaže bebama da zaspe brže. Rutina za spavanje omogućuje posebne trenutke za porodicu, bliske odnose i pomaže bebama da zaspe lakše.