Savjeti roditeljima: Kupovina školskog pribora

Početak nove školske godine se približava. I dok još uvijek uživamo u ljetnoj čaroliji, i ove godine, kao i prethodnih, već je vrijeme da počnemo razmišljati o novoj nabavci školskog pribora za naše školarce.


Bilo da prvi put kupujete ili ste već iskusni kupci školskog pribora, nekoliko savjeta u nastavku će svakom roditelju pomoći da uštedi vrijeme i novac, te da na racionalan način kupovinu učini zabavnom za cijelu porodicu.

Korak 1 – Šta mi treba, šta već imam?

Prije nego što krenete u nabavku, provjerite sa čime već raspolažete. Iznenadit ćete se koliko korisnog i upotrebljivog školskog pribora se nalazi u kući od prošle godine. Provjerite ladice, ormare, mjesta koja ne koristite svakodnevno. Olovke, linijari, gumice, šiljala su tu, samo čekaju da budu nađena!

Korak 2 – Napravite listu

Odjeli sa školskim priborom sve više podsjećaju na prodavnicu igračaka, a djeca prilikom kupovine imaju osjećaj da umjesto školskog pribora, radi svog blještavila, upravo kupuju igračke, a ne opremu za školu.
Stoga je jedan od najvažnijih zadataka koji je neophodno obaviti prije nego se krene u kupovinu – napraviti listu za kupovinu. Činjenica da se na listi nalazi popis neophodnih stvari učinit će vas opreznijim, pametnijim kupcem.

Korak 3 – Budžet

Nakon što ste utvrdili stvarne potrebe, odredite budžet za kupovinu. Određivanje budžete neće pomoći samo vama kako bi izbjegli prekomjernu i neplaniranu potrošnju, nego će i djetetu biti dodatno iskustvo i lekcija o važnosti planiranja i pravilnog raspolaganja novcem.

Korak 4 – Kupujte na vrijeme 

Ne čekajte zadnji trenutak da krenete u kupovinu. Većina roditelja krene u kupovinu par dana pred školu. Naravno, to je najgori scenarij jer u to vrijeme su najveće gužve, najmanji izbor opreme, i nerijetko – najviše cijene. 

Korak 5 – Kvalitet naspram kvantiteta

Pravilo da je kvalitet važniji od kvantiteta važi za mnoge aspekte života. Ovo pravilo je posebno izraženo kada se radi o kupovini školskog pribora, i važi za sve: od olovke do školske torbe. Možda ćete potrošiti više novca kratkoročno, ali dugoročno gledajući ćete uštedjeti. Iako su cijene istih proizvoda, npr. olovaka kod nekih proizvođača i duplo skuplje, kupovina kvalitetnijih, skupljih proizvoda je bolja odluka. Proizvodi na oko izgledaju isto, međutim jeftinije bojice  se često teško oštre, jeftina oštrila se brzo tupe, pa roditelji često moraju ponoviti kupnju i na taj način nepotrebno gubiti novac i vrijeme.

Korak 6 – Plaćajte gotovinom

Koristite gotovinu umjesto kreditnih kartica. Plaćanje gotovinom će vam omogućiti da se pridržavate plana, te da imate uvid u stvarnu potrošnju.

(Roditeljstvo)