Savjet psihologa: Šta kada dijete vrišti i plače u javnosti?

U restoranu, prodavnici ili na ulici, svima bude neprijatno kada vide dijete koje se baca, vrišti i plače. Evo kako treba postupiti.


Foto: Envato
Foto: Envato

Roditelji se najteže nose sa takvim situacijama i često ih uhvati panika. Iako je teško ostati miran kada djeca izmaknu kontroli, stručnjaci smatraju da je to najbolje rješenje.

Psihološkinja Nina Spenser napisala je svoje neprijatno iskustvo zbog koga je razradila sistem kako najbolje regovati u takvim situacijama.

– Sjećam se da sam bila na odmoru sa blizancima koji su tada imali tri godine. Tada sam imala problem da jedan od njih sjedi mirno za stolom. On bi vrištao, lupao o sto i uvijek pokušavao da pobjegne.

Kao majka, dodaje, bila je očajna. Plakala bi satima i pitala zašto se njoj to dešava. Mnogi roditelji mogu da se prepoznaju u ovoj priči, ali Nina je usljed lošeg iskustva pokušala da nađe pravo rješenje ne samo svog problema.

– Održavanje smirenosti, stvaranje zdravih navika, prihvatanje da će djeca uvek biti djeca, ostati optimističan da će takva faza jednostavno proći i imati veliku podršku okoline – sve su to Nina rješenja koja mogu pomoći mnogim roditeljima da prežive osjetljivu fazu djece.

Evo šta znači Ninin “metod haosa”:

C – Smiren

Stvaranje trenutaka smirenosti tokom dana kako biste i vi i vaše dijete imali više strpljenja, kao i da ostanete smireni kada se ovi trenuci dese.

H – Navike

Kada smo pod stresom i preopterećeni obavezama, ponašanje naše djece može nam otežati više nego što bi trebalo, tako da je važno da stvaramo navike koje nam mogu biti od velike pomoći.

A – Prihvatanje

Moramo da imamo nivo prihvatanja da će djeca biti djeca, bez obzira šta očekujemo.

O – Optimizam

Ostati optimističan i ne projektovati negativnost na naše dijete od samog početka ili govoriti stvari poput „Znao sam da ćeš uraditi…“

S – Podrška

Nina ističe da je možda najvažnije od svega zapamtiti da su djeca prije svega djeca. Zato je za roditelje najvažnije da razumiju potrebu svoje djece i da tome prilagode svoja očekivanja i granice.

To ne znači da djeci treba tolerisati loše ponašanje, ali treba uzeti u obzir sve faktore koji su okidači takvog stanja (da li je gladan, da li mu se spava ili mu se ne sviđa mjesto gdje idete). Skretanje pažnje vašeg djeteta na nešto drugo, može biti od pomoći da se izbjegnu nezgodne situacije.

Vodite računa da ono što im dozvolite u jednom trenutku ( ako im na primjer date mobilni i tablet u ruke) budete dosljedni. To znači da ne možete sljedeći put im zabraniti da koriste to isto, piše Mojpedijatar.co.rs.

Vikanje nije opcija

Vikanje na djecu može samo da izazove još veći bijes u njima.