Sarajevski učenici i studenti imaju na raspolaganju novu čitaonicu

Čitaonica u Centru za kulturu i edukaciju „Safet Zajko“, prostor namijenjen studentima gdje mogu doći da uče i obavljaju svoje svakodnevne zadatke.


Centar za kulturu i edukaciju „Safet Zajko“, otvorio je svoja vrata 02.10.2021. godine. za omladinu i sve školske uzraste na području Općine Novi Grad Sarajevo. Cilj je svim generacijama obezbijediti prostor gdje će na kvalitetan i kreativan način provoditi svoje slobodno vrijeme kroz različite radionice za mlade i različit kulturni sadržaj.

Prostor je obogaćen bibliotekom, koja će uskoro biti opremljena knjižnim fondom te čitaonicom namijenjenoj za sve generacije. Čitaonica se nalazi na drugom spratu matične zgrade i raspolaže kapacitetom od 30 čitalačkih mjesta. Moderno je opremljena i pruža ugodan ambijent za boravak i učenje, a dostupan je i WiFi – bežični internet za sve korisnike čitaonice, te priključak za struju koji omogućava dugotrajan rad na laptopu ili tabletu.

Centar raspolaže i sa dvije sale, namijenjene za različite tematske cjeline, predavanja, sastanke, fokus grupe i sl.

Studenti mogu da donesu svoje knjige i materijale iz kojih će učiti, ali im istovremeno na raspolaganju stoji i građa Biblioteke u Centru, ukoliko im je potrebna. U neposrednoj blizini nalazi se i Kafe-Restoran kao prostora za odmor i osvježenje.

Centar stoji i na raspolaganju svim zainteresovanim  za umjetnost, obrazovanje i kulturu u praktičnom smislu, kako kroz prostor čitaonice, tako i kroz mjesto gdje će se prikazivati različiti umjetnički sadržaji: izložbe, koncerti, teatarske predstave, književne večeri, filmske projekcije, javne diskusije itd.

Centar za kulturu i edukaciju „Safet Zajko“ djeluje u sklopu Općine Novi Grad Sarajevo, pa su i sve aktivnosti u Centru besplatne! Studenti mogu koristiti čitaonicu i raspoloživu literaturu bez naknade ili članarine.

  • Radno vrijeme: 08:00 – 20:00 sati
  • Sve dodatne informacije možete dobiti na: 033 772 452
  • Adresa: Centar za kulturu i edukaciju „Safet Zajko“ nalazi se u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju “Safet Zajko”, Halilovići bb.