RS: Nastava u novoj školskoj godini počinje 1. septembra

U prve razrede osnovnih škola upisano oko 9.100 učenika, što je za oko 130 više u odnosu na broj učenika iz prošle školske godine.


Foto: Envato
Foto: Envato

Nastava u osnovnim i srednjim školama u BH entitetu Republika Srpska u novoj školskoj godini 2022/23. počet će u četvrtak, 1. septembra.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a su naveli da je u prve razrede osnovnih škola upisano oko 9.100 učenika, što je za oko 130 više u odnosu na broj učenika iz prošle školske godine.

 – U prve razrede srednjih škola upisano je oko 9.000 učenika, od čega oko 550 u 19 deficitarnih zanimanja, kojima Vlada obezbjeđuje stipendiju u prvoj godini i plaća troškove prevoza, istakli su iz Ministarstva, piše BHRT.

Za novu školsku godinu urađeno je po 15 novih udžbenika za osnovno i srednje obrazovanje, od čega je 12 novih udžbenika za stručne predmete u srednjim školama.

 – Ove godine će u osnovnim školama biti četiri udžbenika manje što je nastavak aktivnosti u skladu sa nastojanjima Ministarstva i dva zavoda da se smanji težina đačke torbe, dodali su iz Ministarstva.

Ministar prosvjete i kulture RS-a Natalija Trivić izjavila je da je završena digitalizacija u osnovnim školama, dok će digitalni servisi od septembra biti dostupni i u svim srednjim školama, te da će područne škole biti opremljene potrebnom računarskom opremom.

 – Digitalizovani su sadržaji za 19 udžbenika (prva trijada i geografija i istorija za sve razrede), a u novoj školskoj godini učenici će imati na raspolaganju i sadržaje udžbenika za četvrti razred osnovnih škola i srpski jezik i jezičku kulturu za šesti razred, dodala je Trivić.

Govoreći o protokolu o saradnji koji je potpisan sa republičkim Društvom psihologa, ona je istakla da će od septembra posebna pažnja biti posvećena prepoznavanju darovite djece i radu sa njima po posebnim programima.

Trivić je naglasila da se u oblasti srednjeg obrazovanja nastavlja sa razvojem dualnog obrazovanja i sa obezbjeđivanjem praktične nastave za učenike srednjih stručnih škola kod poslodavaca.

 – U saradnji sa poslodavcima i školama obezbijeđena je praktična nastava u 1.067 kompanija za 3.600 učenika, što je dovelo do zapošljavanja 50 učenika kod poslodavaca kod kojih su obavljali praktičnu nastavu, što je veliki iskorak, zaključila je je Trivić.