RS: Nastava u novoj školskoj godini počinje 1. septembra

U prve razrede osnovnih škola upisano oko 9.100 učenika, što je za oko 130 više u odnosu na broj učenika iz prošle školske godine.


Foto: Envato
Foto: Envato

Nastava u osnovnim i srednjim školama u BH entitetu Republika Srpska u novoj školskoj godini 2022/23. počet će u četvrtak, 1. septembra.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a su naveli da je u prve razrede osnovnih škola upisano oko 9.100 učenika, što je za oko 130 više u odnosu na broj učenika iz prošle školske godine.

 – U prve razrede srednjih škola upisano je oko 9.000 učenika, od čega oko 550 u 19 deficitarnih zanimanja, kojima Vlada obezbjeđuje stipendiju u prvoj godini i plaća troškove prevoza, istakli su iz Ministarstva, piše BHRT.

Za novu školsku godinu urađeno je po 15 novih udžbenika za osnovno i srednje obrazovanje, od čega je 12 novih udžbenika za stručne predmete u srednjim školama.

 – Ove godine će u osnovnim školama biti četiri udžbenika manje što je nastavak aktivnosti u skladu sa nastojanjima Ministarstva i dva zavoda da se smanji težina đačke torbe, dodali su iz Ministarstva.

Ministar prosvjete i kulture RS-a Natalija Trivić izjavila je da je završena digitalizacija u osnovnim školama, dok će digitalni servisi od septembra biti dostupni i u svim srednjim školama, te da će područne škole biti opremljene potrebnom računarskom opremom.

 – Digitalizovani su sadržaji za 19 udžbenika (prva trijada i geografija i istorija za sve razrede), a u novoj školskoj godini učenici će imati na raspolaganju i sadržaje udžbenika za četvrti razred osnovnih škola i srpski jezik i jezičku kulturu za šesti razred, dodala je Trivić.

Govoreći o protokolu o saradnji koji je potpisan sa republičkim Društvom psihologa, ona je istakla da će od septembra posebna pažnja biti posvećena prepoznavanju darovite djece i radu sa njima po posebnim programima.

Trivić je naglasila da se u oblasti srednjeg obrazovanja nastavlja sa razvojem dualnog obrazovanja i sa obezbjeđivanjem praktične nastave za učenike srednjih stručnih škola kod poslodavaca.

 – U saradnji sa poslodavcima i školama obezbijeđena je praktična nastava u 1.067 kompanija za 3.600 učenika, što je dovelo do zapošljavanja 50 učenika kod poslodavaca kod kojih su obavljali praktičnu nastavu, što je veliki iskorak, zaključila je je Trivić.


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!