Roditeljstvo: Zašto su današnja djeca preopterećena i razmažena

Razmažena djeca produkt su odgoja i roditelja koji im dopuštaju da šefuju – smatraju čitatelji.


Foto: Envato

Pitanje dana na jednom novinskom portalu na temu jesu li današnja djeca razmažena ili su pak preopterećena, rasplamsalo je pravu raspravu na društvenim mrežama.

Zaključci su više manje sljedeći: djeca danas nemaju sretno i bezbrižno djetinjstvo kakvo su imali njihovi roditelji, a pogotovo ne onakvo kakvo su imali djedovi i bake. Ne igraju se vani. Vječno su na mobitelima. Ne znaju uživati. Ne igraju iste dječje igre kao što su se nekada igrale, a ulice se više ne ore od dječjeg smijeha. Ujedno su i preopterećena i razmažena, prenose Djecjaposla.com.

Za ovo prvo kriv je loše posložen školski sistem i gomila vannastavnih, uglavnom prema mišljenju čitatelja, nepotrebnih aktivnosti. Za drugo su krivi isključivo roditelji. Jer djeca su postali njihovi šefovi, a neki od tih šefova imaju jedva dvije godine.

Evo što kažu:

 – Djeca ne postaju razmažena sama od sebe, njih razmaze odrasli. Dakla, djeca nisu kriva za svoju razmaženost. Za preopterećenost su, osim školskog sistema krivi opet roditelji koji očekuju previše od djece i nameću im puno obaveza, koje oni u stvari ne žele. Žao mi je te djece, komentirao je čitatelj Damir.

 – Vladu nije briga za našu djecu i njihovu budućnost, što se vidi po njihovoj demografskoj politici. Sve je manje djece, a za 10 godina bit će ih još manje. Djeca su uplašena i razmažena, dodao je Božo.

Neki pak, za to kakvu su nam djece, krive isključivo roditelje, njihovo ponašanje, odgoj, odnosno, neodgoj.

Tako je Danica istaknula da su djeca razmažena, ali i bahata i zločesta, no samo u onoj mjeri u kojoj roditelj dopusti takvo ponašanje.

 – Nisu djeca roditeljima roditelji, već su roditelji roditelji toj djeci. Oni su ti koji postavljaju granice i pomiču ih prema rezultatima koje dobiju od svoje djece, objasnila je.

Slaže se i Nives koja poznaje roditelje kojima “zapovijeda ” djevojčica od godinu i pol.

 – Mora da bude po njezinom, ako nije, odmah se baca na pod i dere. Sačuvaj Bože da joj se suprostave.

 – Djeca su razmažena. Smak svijeta ako padnu i razbiju koljeno. To je samo jedan od primjera, nadovezala se još jedna komentatorica.

Čitateljica Senada nadovezala se pak komentarom kako je djeci teško jer odrastaju bez majki, od malih nogu prepuštena su vrtiću. Majka pak, piše Senada, kada dođe kući s posla umorna je i nema ni vremena ni snage posvetiti se djetetu. Potom, kada dođu Božić ili rođendan, roditelji se iskupljuju skupim poklonima.

 – Danas je najteže biti roditelj. Niko nema vremena za svoj udjecu. Odgajaju ih društvene mreže. Na žalost, dostupan je i sve veći broj opijata, slično je razmišljanje i čitateljice Stane.

Neki pak smatraju da s djeci danas previše “gleda kroz prste”.

 – Stalno neke isprike poput “mali je on još”. Sjećam se svog djetinjstva. Nisam smjela mami odgovoriti, reći ne ili neću. Danas djeca rade sve suprotno, a roditelji uvijek nađu ispriku za njihovo ponašanje. Smatram da djeci treba postaviti granice, trebaju se znati snaći u određeno jsituaciju, znati što je kulturno, a što nekulturno. To im samo može pomoći u budućnosti, mišljenje je jedne čitateljice.

No, ima i onih koji vjeruju kako djeci nije ni malo lako jer ih muče svakakve brige. Od onih “normalnih”, do onih koje ne bi trebale postojati.

 – Djeca su previše preopterećena, svime i svačime. Školom, ali i roditlejskim brigama. Egzistencijom, koronom, potresima, političkom situacijom, pa i ratom, istaknula je Branka.

 – Preopterećena su, definitivno. Imaju mobitele, razne grupe, psihičko maltretiranje, treba se uklopiti, naći svoje mjesto pod suncem, a to u ovom svijetu nije lako. Usto, tu je sto plaćenih aktivnosti kojima ih roditleji “drže podalje od kuće”, a koje djeci sišu krv i ne ostavljaju slobodnog vremena za igru, zaključio je čitatelj Mirko.

Je li do vremena u kojem djeca odrastaju, roditelja ili nečeg trećeg, teško je zaključiti, no djeca su, zaključujemo, podjednako i preopterećena i razmažena, no krivca za to malo je teže pronaći.