Roditeljstvo: Zašto se bebe plaše kupanja?

Donosimo vam savjete kako dijete osloboditi straha od kupanja.


Između prve i druge godine, vaše dijete će se možda plašiti kupanja u kadi. Uplašit će se da se ne oklizne i ne padne, ulazak sapunice u oči bit će problem, a možda će biti dovoljno za strah samo zvuk vode koje teče.

Bebe se moraju kupati, pa je vaš zadatak da otkrijete kako najbolje da ovo iskustvo pretvorite u pozitivno. Da biste izbjegli sapun u očima, lice perite s vlažnom krpicom i tako ga isperite. Koristite šampon za bebe koji ne peče okice, prenosi Avaz.

Bebe koje se boje ući u kadu ne treba prisiljavati da to naprave. Možete pokušati bebu okupati u lavoru, ali ako je bebi i to zastrašujuće, kupajte bebu spužvicom bez ulaska u kadu nekoliko mjeseci. Ovim ćete dati bebi vremena da savlada strah.

Kad budete ponovo počinjali s kupanjem u kadi, probajte s nekoliko centimetara dubine. Obavezno prije nego što budete pustili vodu iz kade, izvadite prvo bebu iz nje.

Iako neki roditelji bebu kupaju svaki dan, sve dok ona ne počne puzati po podu i aktivno se igrati na istom, nema potrebe za dugačkim kupkama više od 2 do 3 puta sedmično.