Roditeljstvo: Zapitajte se da li u ime ljubavi gajite ljenjivca

Nekad je život surov i pomoći nema, ali zapuštanje je čin koji od djeteta pravi biće nesposobno za akciju.


Foto: Envato
Foto: Envato

Niste stvorili potomstvo da biste imali bilo kakav drugi interes osim pružanja i primanja ljubavi. Ipak, svaki roditelj se potajno i nada kako će to brižljivo gajeno mezimče jednoga dana postati neko na koga će moći da se osloni.

Samostalno dijete san je svakog roditelja, ali oni često griješe u vaspitavanju.

Prezaštićeno dijete nikad ne postaje samostalno jer za tim nije bilo potrebe. Nema razloga da ga sklanjate i čuvate i od najmanjeg problema i najlakšeg rada. Često govorimo:

 – “Neka uživa dok je malo, doći će vreme kad će da radi”, “Pusti mene, ne znaš ti to”, “Ja nisam imao, neka ono ima sve”, “Pada kiša, nemoj u školu”…

Želja da nam dijete bude sretno ne podrazumijeva da ne razvijate njegove sposobnosti. Od malih nogu učite ga da ne zavisi u svemu od vas. Ne pomažite mu u onome što može samo da uradi, od vezivanja pertli do korištenja mašina za veš i sudove. Kada vaše dijete zna sebi da spremi doručak, obuče se i ode u školu, želi da raspremi sto nakon ručka i kasnije se posveti učenju, mnogo toga ste postigli.

Vježbajte volju svog djeteta. Ne podmećite svoja leđa. Loše je kad je dijete bezvoljno, sve mu je teško, od sklanjanja igračaka do učenja. Ne gajite ljenjivca u ime ljubavi i uvedite pravila kad je u pitanju sređivanje kuće. Kad je riječ o školskim obavezama, nije dovoljno samo da crta i boji jer je to vrsta zabave. Neka najprije uradi teže domaće zadatke, a onda lakše. Tražite da mu sveske i udžbenici budu čisti, a školska torba uredno spakovana za sutra. Ne odstupajte od stvaranja radnih navika jer mu time otvarate vrata uspeha u budućnosti.

Samostalno dijete

Dijete je ravnopravan član porodice. Poštujte ga i tražite da ono poštuje vas. Neka jede ono što se spremi bez izvoljevanja. Pripremajte jela koja voli, ali i koja ne voli. Nikako ne kritikujte njegove izbore, od hobija do biranja drugova. Dovoljno je da ga na lijep način usmjeravate i zainteresujete za nešto. Dobrobit od čitanja knjiga takođe je neprocjenjiva, podstičite ga na to, ali ne namećite mu štivo. Ako je u problematičnom okruženju, saopštite mu to mirno i argumentovano. Ukoliko primijetite da se povlači u sebe i da nema hrabrosti da se suprotstavi nasilju bilo koje vrste, učite ga hrabrosti na ličnom primjeru. Kada vidi da vi reagujete na nepravdu, naučiće da brani svoje stavove.

Njegujte djetetovo fizičko i psihičko zdravlje. Samo zdrav i stabilan mališan postaje čovjek koji zna da brine o sebi, a sutra i o vama. Insistirajte da odlazi u krevet na vrijeme od ranog djetinjstva i da shvati kako je dobar san uslov za bistar um. Redovni obroci se podrazumijevaju. Suzbijajte bijes kod djece, jer oni su ljuti ukoliko su umorni, uznemireni ili gladni.

Nemojte mu usađivati strah kako bi bilo mirno. Ne plašite ga. Svakom njegovom strahu priđite racionalno i objasnite mu šta je tu nerealno. Mora da zna da je suočavanje sa onim što se mora neminovno. I ne kupujte ljubav novcem, ne vadite novčanik ako je nešto uradilo kako treba. Zna se kad je vrijeme za poklone. Bitno je da dijete ima svoj džeparac i da troši u okviru svojih mogućnosti. Pokažite mu kako se čini neko dobročinstvo i pomoć, od rođaka do komšija. Na taj način shvatiće značaj zahvalnosti, piše Mojpedijatar.

Brinite o sebi kako biste mogli da brinete za dijete. To je jedna od najvećih roditeljskih odgovornosti. Ako dijete drhti i strahuje za vaše zdravlje i boji se koliko ćete živjeti, sve je uzalud. Nekad je život surov i pomoći nema, ali zapuštanje je čin koji od djeteta pravi biće nesposobno za akciju. Kad vidi da ste odgovorni prema sebi, usvojiće taj model, pa će biti takvo i prema vama kad vas stignu godine.